Velika razlika između plata, penzija i socijalne pomoći

Zakon o platama u javnom sektoru povećaće budžet za plate za oko 120 miliona eura. S druge strane, razlika između plata i penzija i socijalne pomoći ostaje prilično velika.

Zakon o platama, koji stupa na snagu 1. decembra, regulisaće platu zaposlenima koji primaju plate iz državnog budžeta. Najviši koeficijent iznosiće 10, a najniži 1, dok će novčana vrijednost koeficijenta za prvu godinu biti 239 eura.
Prema ovom zakonu, najvišu platu će imati predsjednik Kosova koji će biti isplaćen po koeficijentu 10, dok će predsjednik parlamenta, premijer i predsjednik Ustavnog suda biti plaćeni koeficijentom 9.
Na osnovu predviđenog koeficijenta, predsjedniku republike, Hashimu Thaçiju će trenutna zarada od 2.672 eura biti umanjena na 2.390 eura. Takođe, premijer koji trenutno ima platu od 2950 eura, primaće prema novom zakonu platu po koeficijentu 9, što iznosi 2.151 eura mjesečno (799 eura manja od trenutne plate).
Predsjednik Skupštine Kosova i predsjednik Ustavnog suda imaju isti koeficijent kao i predsjednik Vlade. Trenutna plata predsjednika Skupštine je 2.555 eura. Stupanjem na snagu novog zakona, on će imati platu od 2.151, što je za 404 eura manje od trenutne plate.
Za ministre je prema Zakonu o platama, predviđena zarada od 1.912 eura, što će biti 88 eura manje nego do sada. Plata u istom iznosu biće isplaćena poslanicima Skupštine Kosova, gradonačelniku glavnog grada, predsjedniku Vrhovnog suda, glavnom državnom tužiocu, generalnom direktoru Kosovske policije, predsjedniku Akademije nauka, Ombudsmanu i Generalnom revizoru Kosova.
Sudije Osnovnih sudova primaće platu od 1.314 eura. Isti iznos biće isplaćen i tužiocima Osnovnih tužilaštva.
Univerzitetski profesor primaće platu od 1.362 ejra, specijalista porodične medicine 1.195 ejra, policijski pukovnik 1.195 eura, stariji policijski službenik 525 eura, nastavnik u srednjoj školi 621 eura, nastavnik u osnovnoj školi 585 eura, a administrativno i pomoćno osoblje 430 eura.
Moguća zakašnjenja u formiranju nove vlade neće uticati na sprovođenje Zakona o platama.
Zakon, koji je Skupština Kosova odobrila februara ove godine, počinje da se primjenjuje u decembru, uprkos reakcijama, štrajkovima i protestima zaposlenih u nekim javnim ustanovama.
Savjetnik ministra finansija Lulëzim Rafuna kaže za Kosova Press da se Zakon o platama automatski počinje primjenjivati od 1. decembra, jer je objavljen u Službenom glasniku marta ove godine.
"U decembru će svi javni službenici dobiti nove plate po novom Zakonu jer je tako predviđeno. Početkom godine predvideli smo dovoljan iznos za kategoriju plata u iznosu od 622 miliona eura. To pokriva decembarski rast. To znači da će se Zakon o platama primjenjivati od decembra bez ikakvih prepreka“, izjavio je Rafuna.
Što se tiče naredne godine, Rafuna ističe da je to regulisano budžetom za 2020. godinu, i ni tu neće biti problema.
"Nije bilo problema sa novim Zakonom o budžetu za 2020. jer je predviđeno dovoljno sredstava da pokrije ovaj dio. Međutim, treba usvojiti podzakonske akte koje priprema Ministarstvo javne administracije“, kaže on.
Berat Thaqi, analitičar javnih politika pri Institutu GAP, smatra da će zaposleni vjerovatno uspjevati da zarade za život po Zakonu o platama. Navodi da zaposleni mogu tužiti institucije, ukoliko se Zakon ne počne primjenjivati.
"Zakonske obaveze su definitivno nešto što treba da se sprovede, u suprotnom će se država Kosovo i javne institucije suočiti sa potencijalnim tužbama. Ako se osobi garantuje veća zarada po zakonu, a ona zaradu u tom iznosu ne prima, onda su tu sudovi i ti državni službenici mogu realizovati svoje potraživanja na sudovima“, kaže Thaqi.
Međutim, univerzitetski profesor Muhamet Sadiku navodi da je jaz između plata, penzija i socijalne pomoći prilično visok, jer 8-10 procenata stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu i oko 20% ljudi živi na granici siromaštva, što znači da je oko 30 procenata stanovništva na Kosovu u zoni rizika od siromaštva.
Zakonom o platama u javnom sektoru predviđen je godišnji trošak od oko 120 miliona eura.