Uprkos ponovljenim obećanjima

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti izjavio je nedavno da će raditi na ispravljanju granica sa Crnom Gorom, ali procjenjuje se da to pitanje ostaje više nada za Kosovo, nego što će se to u stvarnosti i dogoditi, prenosi Zeri.

Uprkos ponovljenim obećanjima da će se ispraviti granica sa Crnom Gorom, kosovska strana još nije preduzela korake u tom pravcu, podsjeća se u tekstu.

Da bi pokrenule pitanje o korekciji granične linije, Kosovo i Crna Gora moraju se složiti o uspostavljanju radnog tijela koje će se baviti tim pitanjem, što se još nije dogodilo.

Premijer Kosova u ostavci Ramush Haradinaj je, po dolasku na dolasku vlast, imenovao bivšeg poslanika LDK Shpejtima Buliqija za predsjedavajućeg Granične komisije, razrješavajući komisiju na čijem je čelu bio Murat Meha.

Haradinaj je 2015. godine, na sastanku na kojem je Mehina komisija izvještavala o razgraničenju bacio mapu. Mediji su tom prilikom kontaktirale Mehu kako bi se raspitali o sporazumu, ali on je rekao da više nema šta da kaže po tom pitanju, podsjeća se u tekstu.

Uprkos činjenici da do sada nije bilo ničega konkretnog po pitanju granice sa Crnom Gorom, Haradinaj se u svojim izjavama više puta založio za ispravljanje granične linije.

Izvor: Kosovo Online/Zeri