IZBORI 2019.

Budući premijer Kosova dužan je da odredi određeni broj ministara i zamjenika ministara u konsultaciji sa Srpskom listom, ukoliko je ova partija osvojila sva zagarantovana mjesta za srpsku zajednicu, izjavio je Eugen Cakolli iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI).

Cakolli je za Lajmi ocjenio da je za izbor ministara iz nevećinske zajednice neophodna konsultacija sa političkim subjektima koji predstavljaju tu zajednicu.

Kako je rekao, ukoliko se na te pozicije imenuje neko van Skupštine Kosova, tada je potrebno formalno odobrenje većine poslanika srpske zajednice.

"Ako ovo odobrenje ne dobije, kandidatura premijera neće proći", rekao je Cakolli.

Ekspert za Ustavno pravo Muhamed Kelmendi je napomenuo kakav položaj mogu očekivati manjinske zajednice u budućoj Vladi ko god da je formira.

"Treba imenovati barem jednog ministra iz srpske zajednice i jednog iz ostalih nevećinskih zajednica u Vladi, ako postoji samo 12 ministarstava. Ako se premaši broj od 12 ministarstava, treba imati dva ministra iz redova srpske zajednice, jednog iz nevećinskih zajednica, tri zamjenika ministara Srbina i dva zamjenika ministara iz drugih nevećinskih zajednica", rekao je Kelmendi.

On je takođe dodao je da jedan zamjenik predsjednika Skupštine treba da bude iz srpske zajednice, a jedan potpredsjednik iz ostalih manjinskih zajednica na Kosovu.

Ove reakcije dolaze nakon izjave najozbiljnijeg kandidata za predsjednika buduće vlade Kosova Albina Kurtija da u njegovoj vladi neće biti mjesta za ministre iz Srpske liste.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net