U ponoć počela izborna tišina

U ponoć je na Kosovu počela izborna tišina pred sutrašnje vanredne parlamentarne izbore. Za 100 poslaničkih mjesta prema zakonu, nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica - srpske, bošnjačke, turske, goranske, romske, aškalijske i egipatske - rezervisano 20 poslaničkih mjesta, od kojih je deset garantovano za Srbe.

Prevremeni izbori su raspisani pošto je šesti saziv parlamenta raspušten u avgustu, nakon što je premijer Kosova Ramush Haradinaj 19. jula podneo ostavku zbog poziva Specijalnog suda u Hagu.

Ovo su sedmi parlamentarni izbori na Kosovu i svi su do sada, poslije proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, održani kao vanredni.

Najduže su u kosovskoj skupštini bili poslanici koji su izabrani 2010. godine, dok je posljednja Haradinajeva vlada bila najkraće na vlasti - nepune dvije godine.

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da pravo glasa ima 1.937.868 glasača.

Prema zakonu, glasa se direktno za željenog kandidata, a svaki građanin sa pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi. Prebrojavanje glasova se obavlja u samom biračkom centru, a nakon toga se izborni materijal zapisnički predaje opštinskoj izbornoj komisiji, koja ga transportuje u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Prije tri godine na izborima pobjedila je koalicija Demokratska partija Kosovo (PDK), Alijansa za budućnost Kosova (AAK) i Incijativa za Kosovo (IK) koja je osvojila je 33,74 odsto glasova odnosno 245.646 glasova.

Pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija je na tim izborima dobio 200.138 glasova (27,49 odsto).

Na trećem mjestu bila je koalicija Demokratski savez Kosova (LDK), Alijansa novo Kosovo (AKR) i Alternativa sa osvojenih 25,53 odsto, odnosno 185.892 glasa.