Novinar i politički analitičar

Novinar i politički analitičar Imer Mushkolaj kaže za Kosovo Online da je imenovanje Richarda Grenella, za američkog specijalnog izaslanika, znak da SAD žele da sporazum između Kosova i Srbije bude što prije postignut.

Izgleda da predsjednik SAD Donald Trump hoće da riješi kosovski problem prije izbora u SAD sljedeće godine, ocjenjuje Mushkolaj, komentarišući imenovanje aktuelnog američkog ambasadora u Njemačkoj Richarda Grenella za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

"Imenovanje Grenella takođe je poruka za Prištinu i Beograd da je krajnje vrijeme da ozbiljno rade na postizanju sporazuma", naglašava Mushkolaj.



Univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu kaže za Kosovo Online da je Grenellovo imenovanje za izaslanika dodatni pritisak na obje strane kako bi okončali pregovore potpisivanjem sporazuma.

Upitan zašto na mjesto specijalnog izaslanika za razgovore Beograda i Prištine dolazi baš američki ambasador u Njemačkoj, Spahiu kaže da je to zato što je Njemačka motor EU i dodaje da Amerikanci i Evropljani žele da tjesno sarađuju na postizanju sporazuma između Beograda i Prištine.

Naime, iz State departmenta saopšteno je da je američki predsjednik Donald Trump, imenovao za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, aktuelnog američkog ambasadora u Njemačkoj Richarda Grenella.