Parlamentarni izbori 2019

Ulaganje stotina miliona eura. Umnožavanje ekonomskog rasta. Ekonomska zona u svakom gradu na Kosovu. Povećanje plata i penzija. Desetine hiljada novih radnih mjesta. Ovo su neka od obećanja kojima političke stranke građanima obećavaju "raj". Očekuje se da će se ovaj prelijepi san završiti nakon nedjelje, jer se procjenjuje da su mnoga od njih potpuno neostvariva, piše Zeri.

Megalomanska obećanja postala su trend političkih subjekata prije bilo kakvih izbora, konstatuje taj dnevnik i podsjeća da kao i ranije, ni u trenutnoj predizbornoj kampanji kandidati političkih stranaka za premijera nisu pošteđeni velikih obećanja koja se budžetom smatraju neosnovanim.

Među tim izbornim obećanjima je i ekonomski rast od 6 do 9 procenata, međutim predstavnici civilnog društva kažu za Zeri da je to nemoguće.

Dok je komentarisao stranačka obećanja uoči izbora Jetmir Bakija, istraživač Demokratije plus, rekao je da su mnoga obećanja data prije izbora bila nespojiva sa prihodima Kosova. Prema Bakiu, ispunjenje velikih obećanja pokazalo se nemogućim čak i u prošlosti.

Uprkos činjenici da je u kampanji obećan ekonomski rast i do 9 procenata, smatra da se tako nešto vjerovatno neće dogoditi.

"Ne, videli smo da se rast od 8-9 procenata ne može postići, posebno u prve 4 godine. Ovo su više stranačke želje, možda da bi se dopali glasačima. Kosovo je imalo najveći ekonomski rast od 4 do 4,7 procenata. Dakle, ako nema privlačenja kapitalnih ulaganja, to se ne može promjeniti. Ali čak i ako dođe do povećanja kapitalnih investicija tek poslije 4 godine taj rast se može primjetiti", precizira Bakija za Zeri.

Politički analitičar Rasim Alija takođe je rekao da je tako nešto nemoguće da se dogodi. Prema njegovim riječima, brojna obećanja data tokom kampanje nisu ispunjena.

"Mogu da budu obećani milioni dolara i ekonomski rast, ali treba sagledati pravu mogućnost koju kosovski budžet nudi. U ovom slučaju, većina obećanja su samo prazna i nemaju finansijsku podršku, tako da moć kosovskog budžeta ne može da ispuni ta obećanja", rekao je on.

Umjesto ove prakse, prema Aliji, dobro je dati obećanja koja mogu biti ispunjena.

"Ne treba obećavati ekonomski rast od 9 odsto, niti otvaranje novih radnih mjesta za 100.000 ljudi. Dobro je obećati da će trend smrtnosti na radnom mjestu biti smanjen, može biti obećano da će biti povećan broj inspektora, jer njih je vrlo malo", smatra Alija.

Izvor: Kosovo Online