Jednoglasno ne sa PDK

Poslije izbora formiraćemo koaliciju sa Samoopredjeljenjem, ali i sa onim strankama koje prihvataju okosnicu našeg programa, imamo crvenu liniju kada je u pitanju Demokratska partija Kosova, rekla je kandidatkinja za premijera LDK Vjosa Osmani.

"Imamo jednoglasnu odluku, insistirali smo da je donesemo još od kada su počeli razgovari o predizbornim koalicijama, to je odluka Glavnog odbora stranke da se neće razgovarati o koaliciji sa PDK-om. Dakle, ni na koji način neće biti koalicije sa PDK-om", rekla je Osmani prištinskoj televiziji Klan Kosova, prenosi Beta.
Obećala je da će “kao kandidat za premijera, razgovarati sa drugim strankama, ali da nije spremna da raspravlja ni o jednoj tački predizbornog programa, jer je to pobjednički program”.
Objasnila je da nisu spremni da pregovaraju o svom programu koji ima veze sa razvojem i zapošljavanjem.
"Nismo spremni da pregovaramo o obrazovanju i zdravstvu", kazala je ona.
Prema njenim riječima za Kosovo je ključno  partnerstvo sa strateškim partnerima i podrška SAD i EU, ne samo u zaštiti jačanja subjektivnosti, već i u razvoju  države Kosovo.
Pojasnila je da će ići na posleizbornu koaliciju sa Samoopredjelenjem "samo ako prihvati stubove programa LDK", ali je takođe kazala da su spremni za koalicije i sa drugim strankama po istim kriterijuma.
"Nećemo se ograničiti samo na Samoopredjelenje. Ovaj program će se nuditi drugim strankama, ali ovi stubovi nisu za pregovore. Vjerujem da će naši partneri postati deo takvog programa koji će Kosovo izbaviti sa sunovrata “, kazala je ona.