IZBORI 2019.

Veliki broj ministara i zamjenika ministara u aktuelnoj Vladi Kosova uticao je da jedno od najčešćih obećanja političkih stranaka u trci za parlamentarne izbore 6. oktobra bude smanjenje broja ministarstava, piše Zëri.

Odlazeća Vlada Kosova koju predvodi Ramush Haradinaj jedna je od najvećih u Evropi, a sastoji se od 21 ministra, pet zamjenika premijera i oko 80 zamjenika ministara, piše dalje taj dnevnik i navodi da ovako veliku vladu više ne predviđa nijedan politički subjekat, uključujući stranke u vladajućoj koaliciji.

- Demokratska partija Kosova obećala je da bi maksimalni broj ministarstava u Vladi Kosova trebalo da bude 14 ili 15.
- Čak je i koalicija između Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije obećala da sljedeća vlada ne bi trebalo da ima više od 15 ministarstava.
- Ne više od 15 ministarstva uključeno je i u program koalicije Socijaldemokratske inicijative, Nove kosovske alijanse i Stranke pravde.
- Pokret Samoopredjeljenje obećao je da će insistirati na tome da Vlada Kosova nema više od 12 ministarstava.
- Demokratski savez Kosova, u svom programu upravljanja, planirao je da se vlada sastoji od 12 ministarstava.


Predstavnici civilnog društva kažu da bi broj ministarstava trebalo regulirati Zakonom o vladi. Što se tiče obećanja političkih stranaka da će smanjiti broj ministarstava, kažu da njihova obećanja možda neće biti ispunjena i ostaju samo kao dio izborne kampanje.

Arton Demhasaj, direktor NVO Rise kaže za Radio Slobodna Evropa da ako političke stranke zaista obećaju da će smanjiti broj ministarstava, to bi mogle učiniti nakon što od građana dobiju povjerenje da će voditi vladu u sljedecem mandatu.

"S obzirom na sadašnju veliku vladu koja je imala veliki broj ministara i zamenika ministara, vjerujem da će političke stranke razmisliti o tome i postojaće tendencija da se smanji sljedeći kabinet, ko god da stvori vladu. Ali istovremeno postoji i Prijedlog zakona o vladi. Najbolji način je da taj zakon što prije dođe na sljedeće zakonodavno tijelo i da bude usvojen", precizira Demhasaj.

Prema Demhasaju, Zakon reguliše broj ministarstava spriječavanjem koalicija ili političkih stranaka da se igraju sa brojem ministarstava prema svom izboru.

Civilno društvo neprestano procjenjuje da zemlja ima vladu sa više ministarstava nego što je potrebno izvršnoj vlasti poput kosovske. Takođe je procjenjeno da povećanje državnih vladinih troškova košta državni budžet i do tri miliona eura godišnje.

Analitičar političkih pitanja Armend Muja, govoreći za Radio Slobodna Evropa, kaže da je jedini način da se stvori manja vlada jeste politička transformacija na Kosovu.

"U nedostatku političke transformacije na Kosovu, izjave političkih partija da će smanjiti vladu su nestabilne i nepouzdane. Razlog je taj što su sve stranke imale priliku da dokažu svoje stavove o veličini vlade, ali se to pokazalo sasvim drugačije, potpuno deformišući vladu i horizontalnim širenjem i produbljujući ih sa nepotrebnim zamenicima ministara", kaže Muja.

U zemljama Evropske unije, dodaje Muja, postoje ministar i zamjenik ministra i nema više od 14 ministarstava, ali to nije slučaj na Kosovu uprkos tome što je mala država.

"Na Kosovu se vlada proširila kako bi svakoj političkoj stranci pružila položaj na vlasti, što je samo po sebi otežalo ekonomski i socijalni sektor do te mjere da ne postoji koherencija u odlučivanju vlade", dodaje Muja.

Izvor: Kosovo Online