Prema novom Zakonu o platama

Skupština Kosova usvojila je 2. februara ove godine Zakon o platama u javnom sektoru koji je, podsjeća Gazeta Express, bio predmet žestokih rasprava i štrajkova. Zakonom je regulisana isplata zaposlenih iz državnog budžeta, gdje je najviši koeficijent 10, najniži 1, a novčana vrijednost koeficijenta za prvu godinu biće 239 eura.

"Novčana vrijednost koeficijenta za prvu godinu primjene ovog zakona iznosi 239 eura. Za ostale budžetske godine, novčana vrijednost koeficijenta utvrđuje se Zakonom o godišnjem budžetu", piše u članu 23.

Prema Zakonu, očekuje se da će predsjednik Kosova imati najveću platu i biti plaćen kvotom 10, dok će predsjednik Skupštine, premijer i predsjednik Ustavnog suda biti isplaćeni prema kvoti 9.

Prema koeficijentu, predsjednik Republike imaće platu od 2.390 eura, umjestro dosadašnje od 2.672 eura, dok će predsjednik skupštine imati 2.151 eura ili 404 eura manje od trenutne plate.

Premijer i predsjednik Ustavnog suda dobiće istu platu od 2.950, na odnosu na sadašnju od 3.108 eura.

Što se tiče plate potpredsjednika vlade, biće mu isplaćeno 2.031 eura umjesto sadašnjih 2.500.

Takođe, plata ministra prema Zakonu o platama biće 1.912 eura, odnosno manja za 88 eura. Ista plata biće isplaćena poslaniku Skupštine Kosova, gradonačalniku Glavnog grada, predsjedniku Vrhovnog suda, Glavnom državnom tužiocu, Generalnom direktoru Policije Kosova, Predsjedniku Akademije nauka, Ombudsmanu i Generalnom revizoru Kosova.

Zakon kaže da će predsjedniku Skupštine, predsjedniku Ustavnog suda, glavnom tužiocu i predsjedniku Vrhovnog suda plate biti isplaćivane još pet godina nakon što napuste funkcije. Oni će dobiti 70 odsto svoje posljednje plate u instituciji u kojoj su radili, a uz to će dobiti pomoćnika, vozača i službeni automobil koji će koristiti.

Poslanici će primati plate po završetku mandata iz državnog budžeta.

"Poslanik nakon isteka redovnog ili preuranjenog mandata, koji ne ostvari nikakav prihod iz državnog budžeta, ima pravo na jednogodišnju prelaznu naknadu, koja iznosi 70 procjenata posljednje plate koju su dobili", piše u tekstu Zakona o platama.

Ministri i gradonačelnici dobiće 70 posto svoje plate čak i nakon isteka mandata.

Ministar finansija Bedri Hamza najavio je ko će imati koristi od zakona i na koji način će se on sprovoditi. Kosovski budžet za ovu godinu je 2,3 milijarde eura. Od ovog iznosa oko 616 miliona eura je izdvojeno za kategoriju plata, ali ovaj iznos ne računa promjene koje su se desile nakon usvajanja Zakona o platama.

Izvor: Kosovo Online