Francuska agencija

Ako stranka desnog centra Demokratski savez Kosova pobjedi na izborima 6. oktobra, predsjednik Hashim Thaçi moraće povjeriti 38-godišnjem advokatu Vjosi Osmani zadatak da formira koaliciju. Ako uspije, postaće premijer.

Ovo će biti revolucija, jer Kosovo duži niz godina vode stranke stvorene nakon posljednjeg rata (1998-1999) sa glavnom strankom PDK, prenosi Gazeta Express pisanje AFP-a.

Vjosa Osmani optužila ih je da "napadaju samo zato što je žena", kritikujući arhaični mentalitet kojim, prema njenim riječima, državom vladaju 20 godina.

Od četrdeset kosovskih opština nijednu ne vodi žena. Atifete Jahjaga bila je predsjednica Kosova od 2011. do 2016, ali neposredno izabrana, prenose francuski mediji.

Čak i ako su jedna trećina poslanika žene, to je samo poštovanje rodne kvote utvrđene zakonom koji je pripremila Skupština Kosova.

Patrijarhat smanjuje učešće žena u politici, kaže se u izvještaju švedske nevladine organizacije Kvina, koja brani ženska prava. Prema tom izvještaju, više od trećine stanovnika Kosova (38,3 odsto smatra da glasači "nisu spremni da biraju žene").

Vjosa Osmani član je parlamenta Kosova od 2011., studirala je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gazeta dalje prenosi da kad je Ramush Haradinaj dao ostavku na mjesto premijera u julu ove godine, Osmanijina popularnost dovela je LDK na prvo mjesto na listi.

Ariana Kosaj-Mustafa, iz kosovske Mreže žena, pokušava da procjeni uticaj koji će izbor Osmanijeve  imati, a koji bi mogao da ukloni konzervativno biračko tijelo i privuče mnoge glasove žena.

Ta stranka se nada da će ubjediti i mlade, jer na Kosovu ima mnogo stanovnika mlađih od 25 godina.

Na izbornom skupu koji je Vjosa Osmani imala u Peći obećala je da će proterati vlast i one koji su srušili Kosovo.

"6. oktobra ćemo poslati PDK i njegove korumpirane saveznike u dugu opoziciju", poručila je Osmani.

Izvor: Kosovo Online