Sa Srbima koji priznaju institucije

"Zainteresovan sam da deo vlade budu i nesrpske manjine i Srbi koji nisu deo Srpske liste“, rekao je sinoć na KTV kandidat za kosovskog premijera, ispred pokreta Samoopredeljenje, Albin Kurti, konkretizujući da će u vladu pozvati Srbe "koji priznaju kosovske institucije, poput Rašića". On ima i "plan za dijalog sa Srbijom od 5 tačaka".

Govoreći u emisiji na KTV, Kurti je najavio velike promene ukoliko njegova partija pobedi na izborima i kao najpoželjnijeg koalicionog partnera označio LDK.
"Samoopredeljenje je poslednja šansa za Kosovo. Kosovo više neće tolerisati koalicije iz prošlosti. Pomno ćemo pogledati tačan broj poslanika parlamentarnih grupa, ali i njihova imena. Kada Samooopredeljenje bude prvorangirano, na Kosovu će se sve promeniti“, navodi Kurti.
S druge strane, Kurti koji je pored Vjose Osmani najveći favorit za pobedu na predstojećim izborima, kada su srpske partije u pitanju, tražiće saveznike van Srpske liste. Njegovo razumevanje je da ministar iz srpske zajednice ne mora doći iz parlamentarne partije, odnosno da ne mora osvojiti poslaničko mesto.
"Zainteresovan sam da deo vlade budu i nesrpske manjine i Srbi van Srpske liste. Prvo, PDK i Srpska lista, a nijedna nije stranka, već su države: jedna država Kosovo, druga Srbija, moraju ostati u opoziciji. Ali pozvaćemo Srbe koji priznaju kosovske institucije poput Rašića. Nigde u Ustavu ne piše da poslanik treba da postane ministar. Možemo da imenujemo nekoga spolja. PDK je zarobila državu i izgubila sebe – oni moraju ostati u opoziciji. Oni moraju da postanu stranka, kao i Srpska lista. Ja nisam protiv Srpske liste samo zato što imaju takvo ime, već sam protiv njih jer pišu dokumente kao 90-ih, kao u Miloševićevo doba. Ova država je Republika i nezavisna država“, rekao je kandidat za premijera Samoopredeljenja, Albin Kurti.
Međutim, iako kosovski ustav ne propisuje da ministar koji predstavlja zajednice mora biti deo parlamentarne grupe, imenovanje te osobe mora odobriti većina poslanika koji predstavlaju manjinsku zajednicu.

Pet tačaka za dijalog sa Srbijom

Kurti je i izneo i sopstveni plan za nastavak dijaloga sa Srbijom. Najpre će obavezu pregovora preuzeti na sebe, a potom će organizovati unutrašnju diskusiju sa kosovskim Srbima. Nakon toga će pregledati svih 33 sporazuma kako bi dobio informacije na osnovu kojih će sa naslednikom Federike Mogerini imati "dijalog o dijalogu“ od kog očekuje dogovor o tome „kako voditi dijalog sa Srbijom".
Preduslov njegovog plana je nacionalni konsenzus vlasti i opozicije, formiranje pregovaračkog tima i usvajanje platforme koja će sadržati zahtev Srbiji za priznanje i reparaciju ratne štete.