Historijska prilika za dogovor

"Ne treba da svoju spoljnu politiku i dijalog svedemo na takse", izjavio je na KTV zamjenik premijera u ostavci Enver Hoxhaj.

"Da je realno očekivanje premijera Ramusha Haradinaja da se takse ukinu kada Srbija prizna Kosovo, onda je Kosovo trebalo tu odluku da donese dan nakon proglašenja nezavisnosti i ne radi više ništa", poručio je funkcioner PDK koji je u vladi Ise Mustafe bio ministar spoljnih poslova, a prenosi KoSSev.
Hoxhaj, koji je sebe isticao kao jednu od ključnih osoba iza ideje o uvođenju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine zbog "divlje diplomatije" Srbije i odbijanja BiH da prizna Kosovo, sada je izjavio da je ideja taksi bila da obustavi agresivnu kampanju Srbije protiv Kosova, ali i dodao da je to ipak bila samo "privremena mjera".
"Mislim da ne bi trebalo da svodimo dijalog na takse, spoljnu politiku na takse. Ovoj zemlji je potrebno strateško razmišljanje o fazi u koju ulazimo i ono što očekujemo od dijaloga. Ja vidim 2019. - 2020. kao historijsku priliku za dogovor. Zato tražimo podršku građana. PDK za to ima kredibilitet. Takse su su bile sredstvo, a ne cilj. Kada smo donosili odluku o taksama imali smo dva dokumenta, jedan je bio o taksama, a drugi o reciprocitetu. Buduća vlada treba da uloži ozbiljne napore, oni koji će predvoditi vladu – PDK i novi partneri, sa opozicijom, uz političko jedinstvo – da kao krajnji politički cilj, uz podršku javnosti, podignu zastavu u UN. Ne možemo da gubimo vrijeme, kao što smo to ove godine svi nažalost učinili i mi koji smo uveli takse i oni koji su zaslužili takse", rekao je Hoxhaj.