PARLAMENTARNI IZBORI 2019.

Uključivanje djece u izbornim kampanjama zakonom je zabranjeno, ali i u aktuelnom izbornom procesu stranke to čine i dalje, a iz organozacije koja se bavi zaštitom prava djece KOMF poručuju da je to zlostavljanje i zloupotreba djece, prenosi Koha.

Direktor KOMF-a Donjeta Kelmendi ističe da je korišćenje djece u kampanjama već postala praksa stranaka.

"U predizbornim kampanjama postala je praksa političkih subjekata da svoju djecu koriste za promociju političkih stranaka ili svoi podsjetila da su i u prethodnom izbornom ciklusu reagovali i pozivali političke stranke, ali i roditelje i djecu, da se to ne dešava. Štetno je ne politizovati djecu u svrhe političkih stranaka", upozorila je Kelmendi.

Prema njenim riječima obraćali su se medijima da izvještavaju o takvim slučajevima, jer je to zabranjeno i zakonom.

Pozvala je roditelje da svoju djecu ne vode na partijske skupove i apelovala na škole budu oprezne da učenici ne bi propustali proces nastave.

Dodaje da je za stranke bolje da se pridruže njihovim skupovima u uvođenju programa direktnih ulaganja za djecu.

"Djeca imaju svoju odgovornost da se ne bave političkim strankama ili izbornim programima. Nije dobro da se djeca politiziraju, to može dovesti do trenja ili nasilja između vršnjačke djece ako su politizovana. Dijeci je mjesto u školskim klupama, u porodici ili zajednici, ali ne i u kampanjama", ukazala je direktor KOMF-a.

Precizira da su sve stranke uključene u tu pojavu i kaže da je to isti trend kao i na prethodnim izborima.

"Bilo je reakcija, uključujući demokratiju u akciji, u pogledu umješanosti djece u predizbornu kampanju.  Ne možemo reći da nijedna od stranaka nije u to uključena više ili manje, sve stranke su u kampanju uključivale djecu ili eksploatisale djecu", zaključila je Kelmendi.

Sociolog Sami Rexhepi kaže da učešće djece u izbornim kampanjama može negativno uticati na njihovu ličnost.

"U posljednje vrijeme raste tendencija uključivanja djece u izborne kampanje, što uopšte nije dobro i nije zdravo za razvoj djece. Eksploatacija djece u kampanji je veoma loša poruka za našu djecu, da je jedini način da postignemo uspjeh ili posao ili položaj u društvu kroz političko svrstavanje. Tu se uopšte ne radi o motivisanju djece da zauzmu mjesto i napreduju svojim kreativnim radom", kaže Rexhepi.

Izvor: Kosovo Online