Istraživanje organizacije

Iako prema političkom analitičaru Rasimu Aliji predizborna kampanja ima uticaja na građane i "zagrijani tonovi" političara pomažu neodlučnima, istraživanje organizacije "Demokratija za razvoj" pokazuje da kampanja nema mnogo udjela na mišljenje birača, piše Zeri, prenosi portal Kosovo-online.

Alija tvrdi da se biračko tijelo "budi" na "zapaljivu" retoriku političara i da nije slučajno da se pred kraj kampanje retorika zaoštrava, dok se veoma malo govori o programima i da to "dobro znaju" politički subjekti.

S druge strane, za anketiranog građanina Mustafu Ahmetija, kampanja nema mnogo uticaja, kaže da prati stranačka istupanja i da glasa za ono "što više voli".

Takođe, njegovo mišljenje dijeli i građanka Sabri Reka, koja kaže da se ranije odlučila za koga će glasati, a Ismet Haziri rekao je da na izbor građana utiču mnogi faktori prije kampanje, jer su "još uvijek pod uticajem emocija, kao i nepotističkih, regionalnih i drugih uticaja".

Prema anketi koju je prošle godine sprovela "Demokratija za razvoj", 60 odsto građana odlučuje za koga će glasati više od mjesec dana prije izbora, 25 odsto mjesec dana pred izbore, pet odsto pet dana prije izbora i tri odsto na dan izbora.