Pozvala na blisku saradnju sa institucijama EU

Slovenačka poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, rekla je da će dati sve od sebe da građani Kosova putuju bez viza u šengenski prostor što je prije moguće, ali nije navela datum kada bi se mogla dogoditi liberalizacija viznog režima, prenosi Lajmi.

Fajon tvrdi da se ulažu napori da se pitanje liberalizacije viza vrati na dnevni red relevantnih institucija EU i ističe da je veoma srećna što je Odbor LIBE takođe potvrdio nastavak pregovora.

"Srećna sam što je Odbor LIBE potvrdio moj pregovarački mandat za razgovore sa vladama EU o pitanju liberalizacije viza za Kosovo prošlog utorka. To je bilo neophodno nakon izbora novog sastava Parlamenta. Kao što se sjećate, Evropski parlament je u aprilu dao zeleno svijetlo", rekla je ona.

Fajon je pozvala institucije Kosova da blisko sarađuju sa institucijama EU i da ne odstupaju od prošlogodišnjeg napretka u borbi protiv kriminala i korupcije, kao i da nastave da sprovode sve obaveze potrebne za ukidanje viznog režima.

"U međuvremenu, odgovorne vlasti na Kosovu moraju nastaviti sa sprovođenjem svih uslova za ukidanje viza. Moramo da sarađujemo blisko. Očekujem da će finsko predsjedavanje Evropskom unijom i novoizabrano Evropsko vijeće vratiti slučaj Kosova na dnevni red", kazala je ona.

Podsjećamo, prošlog utorka, Evropski parlament je  izabrao slovenačku poslanicu Tanju Fajon da pregovara sa vladama država članica Evropske unije o pitanju liberalizacije viza za građane Republike Kosovo.

Izvor: Kosovo Online