Poželjna destinacija

Danas svijetom putuje oko 1,2 milijarde ljudi, a prema predviđanju svjetske turističke organizacije do 2030. godine biće i do 1,8 milijari putnika. 27. septembar se obilježava kao Svjetski dan turizma, kako bi se ukazalo na njegov društveni, ekonomski i politički značaj. Među turistima je sve veći broj onih na čijoj mapi poželjnih destinacija se nalazi i Kosovo.

Prema mišljenju onih koji se bave turizmom, Kosovo raspolaže turističkim potencijalom koji se ne promoviše u dovoljnoj mjeri. I pored toga, broj turista je iz godine u godinu sve veći.

"Svako naselje na Kosovu raspolaže turističkim potencijalom, ali je neophodna bolja koordinacija turističkih agencija sa državnim ustanovama. Turističkih agencija ima dovoljno u Prištini, ali one su  uglavnom skoncentrisane na turističke posjete van Kosova i one još uvijek ne rade na privlačenju turista. Većina turista na Kosovo dolazi posredstvom agencija u region, ima ih puno iz Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, a mali je broj naših turističkih agencija koje se time bave. Izostaje promocija turistički ponuda na Kosovu, što je doprinelo da dosta zaostajemo za zemljama u regionu. Institucije i agencije moraju učiniti više kako bi Kosovo postalo atraktivna turistička destinacija", kaže Ilir Sopjani, turistički vodič iz Prištine.

"Putovanja su važna, što više čovjek putuje, više zna, više vidi i više vrijedi. Raspolaže turističkim potencijalom koji se ne promoviše u dovoljnoj mjeri, pa turisti nisu upoznati sa ponudom. Najveća posećenost je kulturno-historiskim spomenicima koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a, a za Prizren vlada najveće interesovanje",  istakao je Suad Tusumi, turistički vodič iz Dragaša.

Oko 100.000 stranih i domaćih turista na godišnjem nivou posjeti srednjovekovni manastir Gračanicu i arheološko nalazište Ulpijana.

"Bitno je da mi tokom cijele godine radimo na promovisanju, učestvujemo na velikom broju manifestacija u Gračanici, ali i na sajmovima, festivalima, putujemo i na ostale sajmove gdje promovišemo Gračanicu kao turističku destinaciju. Radimo i na promovisanju nematerijalne kulturne baštine, na izgradnji nekih novih turističkih atrakcija, kao što je tematski srednjovjekovni park, koji će zadržati turiste", navodi Boban Petrović, direktor Turističke organizacije u Gračanici.

"Sviđa mi se da putujem svijetom. Putovao sam u mnoge evropske zemlje, kao što je Česka, Francuska, Italija, Španija, Portugalija i Njemačka. Bio sam i SAD-u, svake godine posjećujem različite zemlje. Putovanje je veoma važno za mene, ljudi iz moje zemlje su veoma bogati i troše puno novca da obiđu svijet".

Dolazimo iz Tajvana, posjetili smo Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu goru, Albaniju, Makedoniju, danas smo došli na Kosovo. Veoma nam se sviđa ovo mjesto, posebno manastir. Putovanje nastavljamo u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji. Nakon toga ćemo otići do Hrvatske i Slovenije, biće to dugo putovanje od 24 dana. Volim da putujem, to me ispunjava", kažu turisti iz Tajvana.

Iz Turističke agencije u Gračanici kažu da su i ove godine imali raznovrsnu ponudu, uz različite pogodnosti, kao što su popusti i mogućnost otplate u više rata.

"Nudimo aranžmane na crnogorskom primorju, najveće interesovanje je ove godine vladalo za Grčku i Tursku, nešto manje i za ostale zemlje. Interesovanje za zimovanja je nešto slabije, imamo ponude za Zlatibor, Kopaonik, a njatraženije je do sada bilo Banjsko u Bugarskoj. Zadovoljni smo prodajom aranžmana za 2019. godinu, prodali smo oko 50 aranžmana", izjavila je Miljana Krstić, agent prodaje turističkih aranžmana.

Činjenica je da Kosovu ne manjka turistički potencijal, ali i da je potrebno podizanje kvaliteta turističkih usluga i promocija onog čime ovaj dio Balkana raspolaže, kako bi  bio i veći broj posjetilaca iz različitih dijelova svijeta, koji bi se Kosovu rado vraćali.

Maja Denić, RTK2