Bytyqi nije upoznat da postoji istraga

Osnovno tužilaštvo u Prištini sprovodi istragu za krivično djelo "zastrašivanje" protiv odlazećeg ministra Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT), Shyqirija Bytyqija. Istraga protiv njega započela je nakon što je 6. juna, vršilac dužnosti direktora za evropske integracije, koordinaciju politike i pravne poslove u MONT-u, Ferit Idrizi prijavio Bytyqija policiji zbog fizičke prijetnje. Prema navodima Idrizija, Bytyqi mu je prijetio zato što je odbio da potpiše ilegalni dokument, što je od njega zatražio Bytyqi, piše Koha.

Osnovno tužilaštvo je pisanim putem potvrdilo da se sprovodi istraga do konačnog rješavanja ovog slučaja.

"Obavještavamo vas da je Osnovno tužilaštvo u Prištini 11. juna 2019. godine podnelo krivičnu prijavu protiv Sh.B., zbog krivičnog djela 'zastrašivanje' iz člana 181 Krivičnog zakonika Republike Kosovo. Slučajem se bavi Opšte odjeljenje, koje je preduzelo istražne radnje do konačnog rješavanja ovog slučaja", navodi se u odgovoru Osnovnog tužilaštva u Prištini.

Koha ditore je kontaktirala ministra Bytyqija, člana Socijaldemokratske partije (PSD), ali je on rekao da nije upoznat sa tim da postoji istraga, dodajući da o tome treba da pitaju njegovog advokata Besnika Berishu.

Izvor: Koha / Kossev