Biće vraćena za pregovarački sto

Iako već neko vrijeme nije spominjana javno, poznavaoci političkih okolnosti korekciju granica ne smatraju mrtvom idejom. Oni smatraju da će u slučaju nastavka dijaloga između Kosova i Srbije tema promjene granica biti vraćena za pregovarački sto, piše Zëri.

Ideju korekcije granica dugo nije spomenuo ni njen tvorac Hashim Thaçi, ističe dalje Zëri i navodi da je od trenutka zastoja u dijalogu između Kosova i Srbije ideja promjene granica počela da blijedi, ali da se smatra da će sa mogućim nastavkom korekcija ponovo stupiti u igru, prenosi portal "Kosovo-online".

Stručnjaci za političke prilike na Kosovu vjeruju da je Thaçi mnogo uložio u približavanje ovog pitanja, kao i ličnosti svjetske politike, pa će promjena granica biti neizbježna u slučaju da se obnove pregovori sa Srbijom, piše u tekstu dnevnika Zëri.

Međutim, analitičari ne očekuju da će međunarodna zajednica dozvoliti bolne kompromise u procesu dijaloga između Kosova i Srbije, jer bi u suprotnom to dovelo do velikih sukoba i posljedica na Balkanu.

Iako je međunarodna zajednica upućivala višestruke pozive, napominje taj medij, ne očekuje se da će proces dijaloga uskoro početi, barem ne do novog sastava vlade, koja će biti formirana poslije 6. oktobra.