Parlamentarni izbori 2019

Centralnoj izbornoj komisiji Kosova (CIK) liste kandidata za poslanike sedmog saziva Skupštine Kosova koji će se birati na oktobarskim izborima podnelo je dvadeset pet političkih partija, koalicija i pojedinaca, izjavio je na konferenciji za medije portparol CIK-a Valmir Elezi.

Za predstojeće vanredne parlamentarne izbore zakazane za 6. oktobar na Kosovu prijavljeno je 25 političkih subjekata. Među njima je 20 političkih partija, 4 koalicije i jedan nezavisan kandidat.

Liste kandidata biće objavljene tek nakon što ih CIK ovjeri, potvrdio je za Kohu Valmir Elezi, portparol CIK-a. Najavio je da će liste biti pregledane u subotu, a da će konačna odluka biti doneta do 10. septembra.

Međutim, mnoge partije su putem medija i društvenih mreža već saopštile sa koliko kandidata će se nadmetati za mjesto u sedmom sazivu Skupštine Kosova, a poneke su objavile i imena kandidata.

Pred ponoć, kada je istekao rok za podnošenje lista kandidata, liste su predali i Demokratski savez Kosova sa 110 kandidata, Demokratska partija Kosova sa 110 kandidata, Samoopredjeljenje sa 110 kandidata, partija "Fjala" sa 53 kandidata, koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova sa 110 kandidata, kao i koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde sa 110 kandidata i Koalicija "Vakat".

Prijave su prethodno predale Ujedinjena partija Roma sa 27 kandidata za poslanike, Jedinstvena goranska partija sa 13 kandidata, Srpska lista sa 17 kandidata, Nova demokratska inicijativa Kosova sa 13 kandidata, Građanska inicijativa Gore sa 6 kandidata, Samostalna liberalna stranka sa 13 kandidata, i Nova demokratska stranka sa 60 kandidata za poslanike.

Prijave su podnele i Stranka Demokratske Akcije (SDA) – sa devet kandidat za poslanike, nezavisni kandidat Emir Kasi, Pokret za Goru sa šest kandidata, "Kosovaki Nevi Romani Partia" (KNRP) sa sedam kandidata, Koalicija "Sloboda" - sa osam kandidata, kao i Demokratska partija Aškalija sa 50 kandidata, Liberalna partija Egipćana sa 48 kandidata i Demokratska partija Turaka Kosova sa 30 kandidata.

Veće kosovske partije sa preko 100 kandidata

Kosovske partije sa najvećim brojem poslaničkih kandidata su LDK, PDK i Samoopredjeljenje – sve tri sa po 110 kandidata.

Lista LDK kandidata nije još uvijek javna, ali je saopšteno da na listi nisu lider partije Isa Mustafa, Teuta Rugova Sejdiju i Fatmir Sejdiju.

S druge strane, na listi kandidata Samoopredjeljenja našla se liderka Alternative, Mimoza Kusari Lila.

Sa liste kandidata PDK u ovom izbornom ciklusu izostaće najstarija poslanica posljednjeg saziva skupštine  Flora Brovina koja je nedavno šokirala javnost javnim pokazivanjem slike za koju je tvrdila da predstavlja dokaz navodnog silovanja Albanke od strane srpskih vojnika, a za koju se kasnije ispostavilo da je zapravo fotografija scene iz pornografskog filma.

Očekivano, nosilac liste Samoopredjeljenja je Albin Kurti, LDK kandidate predvodi Vjosa Osmani, a PDK Kadri Veseli.

Na listi jedne od četiri koalicije, AAK-Samoopredjeljenje takođe je 110 imena. Listu zaokružuju dva lidera, prvi je lider AAK Ramuš Haradinaj, a 110. lider PSD, Shpend Ahmeti.

I Evroatlanska partija Kosova koju predvodi Milaim Zeka je objavila punu listu imena 45 poslaničkih kandidata na čijem čelu je Zeka.

Na listi AAK tri osobe sa optužnicama

Kako je tokom dana u petak izvestila Koha, AAK Ramusha Haradinaja je za predstojeće izbore kandidovala više osoba sa optužnicama. Pored dosadašnjih ministara Rustema Berishe i Pala Lekaja, na listi je i Shkumbin Demalijaj.

Pal Lekaj, ministar infrastrukture u ostavci se tereti da je učestvovao u slučaju zloupotrebe tendera, Berisha, ministar odbrane u ostavci se tereti za slučaj "lažni veterani", a na istoj je optužnici i Demaliaj koji se još tereti i da je pretio tužiocu Elezu Blakaju koji je prvi podneo optužnicu zbog slučaja "lažni veterani".

I među kandidatima Srpske liste bivši ministar sa optužnicom

U istom tekstu, Koha je podvukla i da se na listi Srpske liste nalazi bivši ministar administracije i lokalne samouprave Ivan Todosijević protiv koga je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu nakon što je Albance nazvao "šiptarskim teroristima", a slučaj Račak označio kao "izmišljen". Zbog te izjave Todosijević je najprije smjenjen, a kasnije i optužen da je u svojstvu ministra Vlade Kosova, "zloupotrebivši svoj položaj ili ovlašćenja namerno i javno širio mržnju, neslaganje i netrpeljivost među nacionalnim, rasnim i etničkim grupama koje žive na Kosovu".

Srpska lista je i prema priznanju predsjednika Gorana Rakića želela da nosilac liste bude Milan Radoičić za kojim kosovski istražni organi tragaju zbog sumnje da je umješan u ubistvo Olivera Ivanovića. Protiv Radoičića, međutim, nije podignuta optužnica.

Gazeta Express podsjetila je i na još jednog razrešenog funkcionera Srpske liste koji se našao na listi kandidata – Branislava Nikolića. Navode da je brat aktuelnog gradonačelnika Štrpca "agent tajne srpske tajne službe koji je radio protiv OVK" i podsjećaju da je vršio dužnost savjetnika predsjednika Kosova dok ranije ove godine nije razriješen.

U sukobu sa zakonom i Milaim Zeka

Milaim Zeka bio je prije nepunih godinu dana uhapšen zbog prijetnji specijalnom tužiocu Kosova Afrimu Shefkiuu, a u vezi sa slučajem navodne prijevare o radnim vizama za Njemačku koji je vodio protiv njega.

U fokus lokalne javnosti Zeka je dospeo krajem prošle godine, kada je u skupštini izrazio žaljenje što tokom rata "nije ubijeno više Srba i od njih napravljen sudžuk".