Iako je prošlo dvadeset godina od sukoba na Kosovu, pitanje više od 1.600 nestalih još uvijek nije riješeno, a porodice nestalih i kosovsko društvo i dalje se suočavaju sa uskraćivanjem prava na saznanje istine i prava na pravdu.

Dvatesotogodišnja institucionalna nebriga i nerješavanje pitanja nestalih lica no svakodnevodevno čekanje i zabrinutost oko 1.000 kosovskih porodica.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas građane da se pridruže otkrivanju instalacije kod Nju Borna (New Born) i drugom maršu na Kosovu za nestale osobe, kako bi i na taj način podsjetili da traže pravdu za sve žrtve, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Odgovornost svakoga od nas je da podigne svoj glas za nestale i njihove porodice. Istina i pravda za nestale osobe moraju doći. Kosovsko društvo neće biti u stanju da postigne trajno pomirenje i mir ako se ne bavi pitanjima koja se tiču rata, uključujući i sudbinu nestalih“, kaže se u saopštenju.

Marš će početi u centru Prištine, u 9:30 kod Nju Borna-a (New Born) gde će biti izložena instalacija. Zatim će se marširati glavnim trgovima u Prištini prema zgradi Vlade Kosova.

Svaki učesnik marša nosiće plaketu sa imenom nestale osobe. Plakate će osigurati aktivisti YIHR KS u blizini New Borna.