Upozoravaju na štetne posljedice

Analitičari i dobri poznavaoci prilika na Kosovu, nakon susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Mikea Pompea, nisu isključili mogućnost da dolazi do približavanja stavova između Beograda i Vašingtona, istovremeno upozoravaju na štetne posljedice eventualne podjele Kosova. Neki od analitičara kažu i da bi ako se Kosovo i Srbija ne dogovore, SAD mogle da ponude rješenje, po principu, “uzmi ili ostavi”.

Univerzitetski profesor Behlul Beqaj kaže da ne isključuje mogućnost da dolazi do približavanja stavova između Beograda i Vašingtona ali i upozorava na posljedice.

“Ali ukoliko se Vašington i Beograd saglase sa podjelom onda vjerujem da će Srbi sa juga Kosova, postati kolateralna šteta mogućeg približavnja. Dok će, u ne dalekoj perspektivi, oživeti tendencije nacionalne homogenizacije sa hegemonističkim namjerama", kaže Beqaj za Kosovo Online.

Osvrćući se na susret Vučića i Pompea, Beqaj kaže da je za Amerikance prevashodno neophodono da shvate koliko realno stanje odudara od proklamovane spremnosti za “sporazumom”.

“Po mom sudu, razvojem potonjih zbivanja, oni su shvatili da su neobjektivno informisani, jer su informisani na osnovu samo želja oba predsjednika o podjeli, dok se relevantne činjenice nisu poklopile sa objektivnom slikom. Zato, mislim da je cilj susreta realna identifikacija stanja", ocjenjuje Beqaj.

Analitičar Imer Mushkolaj kaže u izjavi za Kosovo Online da su SAD zainteresovane da se što prije postigne sporazum ali da to ne znači da će biti nametnutog rješenja.

“Sve zavisi od volje dvije strane da se što prije dogovore. Dijalog podrazumjeva kompromis, tako da nijedna strana neće postići sve što želi. Ali, ako nema volje i saglasnost oko važnih tema i oko konačnog sporazuma, onda SAD mogu i da predlože neko rješenje u stilu "take or leave it" (uzmi ili ostavi),”- ocjenjuje Mushkolaj.

Državni sekretar SAD Mike Pompeo poručio je tokom sinošnjeg susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku, da ohrabruje Srbiju da se fokusira na strateški cilj - članstvo u EU i da obnovi dijalog sa Kosovom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji vodi međusobnom priznanju, saopštio je State department.