Čeka se 22. avgust

Samo tri dana nas dijeli od zasjedanja sazvanog za raspuštanje Skupštine Kosova, jer je većina političkih stranaka u zemlji glasala za održavanje izbora.

No, predstavnici političkih stranaka i analitičari sumnjičavi su da će se raspuštanje Skupštine dogoditi ovog datuma, jer, prema njima, bilo koja stranka može promijeniti svoje stajalište i potencijalno doprinijeti formiranju nove tehničke vlade.

Iako je datum rasprave za raspuštanje Skupštine Kosova određen 22. avgust (četvrtak), predstavnici političkih stranaka i stručnjaci za politička pitanja izražavaju pesimizam da su sve političke stranke ozbiljne u pogledu svoje spremnosti da se ide na vanredne izbore.

Iako su deklarativno sve stranke, uključujući i one na vlasti, PDK, AAK, AKR i Inicijativa, izjavile da se zalažu za formiranje nove vlade glasanjem građana, opozicione stranke (LDK- i LVV) ocjenjuju da bi se to moglo promijeniti.

Predstavnici ove dvije stranke kažu da je PDK taj koji se može predomisliti u posljednjem trenutku i potencijalno doprinijeti formiranju nove tehničke vlade.

S druge strane, stručnjaci za politička pitanja vjeruju da zbog različitih interesa, nedostatka alternative, ali i uticaja međunarodne zajednice, jasnije navodeći potrebu održavanja izbora, raspuštanje Skupštine Kosova se možda čak i ne dogodi 22. avgusta, piše list "Zeri".

Prema tome, prema njima, nijedan od političkih subjekata u zemlji nije u potpunosti spreman za izlazak na prijevremene izbore.