Izjava Maje Kocijančić

Evropska unija nije uključena u posljednju inicijativu Skupštine Kosova za formiranje novog suda", izjavila je portparolka EU Maja Kocojančić, pojašnjavajući svoju izjavu od prije nekoliko dana “da je stav EU taj da treba da postoji odgovornost svih strana za zločine počinjene tokom rata na Kosovu”.

Na taj način ona je ostavila otvorenom mogućnost da EU podžava inicijativu predsjednika Skuptine Kadrija Veselija za stvaranje međunarodnog tribunala za osudu srspkih zločina izvršenih tokom rata na Kosovu.

"Jasna pozicija EU jeste da treba da postoji odgovornost za sve izvršene zločine tokom konflikata u bivšoj Jugoslaviji 90-tih godina i da samo svrsishodna regionalna saradnja i dobrosusjedstvo mogu odlučujuće podsticati povjerenje da se prevaziđe naslijeđe  prošlosti", rekla je Kocijančić za lajmi.net.

Osvrćući se na neka pogrešna tumačenja u vezi sa ovim pitanjem, Kocijančić je danas reagovala:

"Želimo da pojasnimo da EU nije uključena u posljednju inicijativu Skupštine Kosova za formiranje novog suda", izjavila je ona.

Ona je nadalje rekla da EU smatra da postojeći zakonski okvir omogućava istragu i gonjenje svih osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu i u Srbiji.

Prema njenim riječima, to što je potrebno jeste jača odlučnost i Srbije i Kosova.