Intervju za zagrebački Večernji list

Predsjednik Kosova kaže da u Prištini shvataju tradicionalno prijateljstvo Rusije i Srbije, koje im ne smeta.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je da je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izgradio fer i konstruktivnu komunikaciju te tvrdi kako bi Rusija priznavanjem nezavisnosti Kosova učinila najveću uslugu Srbiji, jer bi joj, kako navodi, na taj način pomogla da se oslobodi mita o Kosovu.

On je za zagrebački Večernji list kazao da na Kosovu shvataju tradicionalno prijateljstvo Rusije i Srbije te da im to ne smeta.

"Zapravo, vjerujemo da će Rusija učiniti najveću uslugu Srbiji priznajući Kosovo, pomažući Srbiji da se oslobodi mita o Kosovu", naveo je Thaçi odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da Rusija prizna nezavisnost Kosova.

Na pitanje održava li Kosovo službene kontakte s Rusijom Thaçi kaže da Moskva ima Ured za vezu u Prištini.

Fer komunikacija s Vučićem

Predsjednik Kosova tvrdi da, uprkos izjavama koje politički lideri u Srbiji daju za unutrašnje dnevnopolitičke potrebe, s novim predsjednikom i donedavnim premijerom Srbije Vučićem, s kojim se već godinama sastaje u okviru dijaloga Srbije i Kosova, ima izgrađenu "fer i konstruktivnu komunikaciju".

"Svi čelnici, sve države koje teže Evropskoj uniji trebaju se ophoditi i komunicirati u skladu s vrijednostima na kojima je izgrađena EU. Ne možemo ostati taoci prošlosti, mitova iz prošlosti, neprijateljstava iz prošlosti. Treba se okrenuti budućnosti, izgraditi dobre međususjedske odnose i stabilan mir", rekao je Thaçi.

"S predsjednikom Vučićem izgradili smo korektnu komunikaciju. U nekim slučajevima, kada je to bilo neophodno, razgovarali smo i telefonom. Pregovori u Briselu nisu laki ni za jednu stranu. Ali, najvažnije je da smo svi opredjeljeni da donesemo dobre odluke za naše zemlje, za građane naših zemalja, bez obzira na to koliko teške i nepopularne mogu izgledati te odluke na prvi pogled i kratkoročno," rekao je Thaçi.

On kaže kako to nekada od čelnika zahtijeva teške, ali bitne odluke, jer čine jedini put prema EU-u.

Upitan kako bi ocijenio odnose Kosova i Srbije s obzirom na to da su tenzije u ovom trenutku podignute zbog najava formiranja vojske Kosova, Thaçi kaže da su Kosovo i Srbija dvije nezavisne države.

Izvor: Al Jazeera/Agencije