Intervju za RSE

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da očekuje finalizaciju aneksa sprovođenja Sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije.

"Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma", rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 18. marta u Ohridu, u Severnoj Makedoniji.

Strane ne mogu da biraju šta da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma, rekao je Eskobar.

On kao posmatrač učestvuje na sastancima premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Ohridu, kojima posreduju šef spoljne politike Evropske unije (EU) Josep Borrell i specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

"Mi radimo pod senkom jedne od najvećih pretnji bezbednosti evropskom kontinentu od Drugog svetskog rata“, rekao je Eskobar, aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu.

U tom smislu, rekao je on, važna je normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

U slučaju da se dve strane ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka evroatlantskim integracijama, rekao je Eskobar.

Eskobar je istakao da "sve zemlje regiona treba međusobno da se priznaju i da imaju mirne odnose".

Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Eskobar je rekao da je mala verovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku (srpski entitet u Bosni i Hercegovini), koji je više puta dovodio u pitanje funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

Escobar je istakao da je sastanak lidera Kosova i Srbije u Ohridu istorijska prilika, ne samo za dve države, već i za ceo region.

"Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999-e i krene u 21. vek. To je prilika ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region u celini", rekao je Escobar.

RSE: Dok razgovaramo, odvijaju se važni razgovori lidera Kosova i Srbije ovde, u Ohridu. U proteklih nekoliko dana čuli smo Vaše izjave u kojima ste izrazili svoja očekivanja od ovih sastanaka. Možete li reći šta su Vaša realna očekivanja od današnjeg dana?

Escobar: Naše najveće očekivanje danas je finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji. Ovaj sporazum o normalizaciji stvara miran, predvidljiv i prijateljski odnos između Srbije i Kosova. Ali, takođe otvara vrata i jednima i drugima da brže uđu u evroatlantske strukture.

Dakle, iz naše perspektive, ovo je zaista istorijski (događaj). Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999-e i krene u 21. vek. To je prilika ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region u celini.

RSE: Da li ste se susreli sa liderima dve države danas?

Escobar: Danas ne, ali sam se sastao sa njima ove nedelje. Nedavno sam se susreo sa premijerom (Kosova Albinom) Kurtijem i nadam se da ću imati sastanka sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem kasnije tokom dana.

'Ovim bi se okončao jedan od poslednjih preostalih sporova u regionu'

RSE: Bilo je dosta pritisaka da se ovaj sporazum zaključi tokom meseca marta. Zbog čega je taj rok toliko važan?

Escobar: Postoji mnogo razloga. Na prvom mestu, moramo priznati da delujemo u senci jedne od najvećih bezbednosnih pretnji evropskom kontinentu od Drugog svetskog rata. Dakle, da bi Evropa bila spremna da se suoči sa bezbednosnim izazovima, trebalo bi da reši sve bezbednosne izazove koji se nalaze unutar kontinenta u Evropi. A ovo je jedan od poslednjih koji su preostali.

Dakle, treba da konsolidujemo ne samo mir, već da konsolidujemo projekat proširenja Evropske unije na ceo evropski kontinent. Ovo otvara vrata za to i zato je upravo sada najbolja prilika da se uverimo da to možemo da uradimo kroz sporazum o normalizaciji između zemalja koje još uvek nisu ostvarile dovoljan napredak u evroatlantskim integracijama.

RSE: Uoči ovog sastanka, videli smo skepticizam sa obe strane, naročito sa strane Srbije. Susreli ste se sa njima (zvaničnicima Srbije). Da li su ublažili svoje stavove proteklih dana?

Escobar: Jedna stvar o Srbiji koju moram da kažem jeste da je predsednik Vučić započeo istinski nacionalni razgovor o tome kako će izgledati budući odnos Srbije i Kosova. I moram da kažem da obe strane ozbiljno shvataju tu odgovornost, tako da se nadam da ćemo danas moći da dođemo do finalizovanog (teksta) aneksa sporazuma o normalizaciji.

RSE: Da li očekujete potpisivanje dokumenta danas, naročito od strane Srbije?

Escobar: Nismo fokusirani na potpisivanje, već se fokusiramo na finalizaciju (sporazuma), to je održavanje sastanka za koji se dve zemlje pripremaju da vode prave razgovore o pomirenju u odnosima. Dakle, to je ono što je važnije – finalizacija aneksa.

'Nema puta u Evropu bez međusobnog priznanja'

RSE: Kada razgovaramo konkretno o predlogu, on je opisan kao veoma koristan za obe države, naročito za Kosovo. Predlog, međutim, ne uključuje međusobno priznanje. Mislite li da ovaj predlog može i hoće li dovesti do međusobnog priznanja?

Escobar: Naravno, to otvara vrata za to. Moj stav je, kao što sam više puta rekao, i na Kosovu i u Srbiji – da sve zemlje regiona treba da se međusobno priznaju i da imaju mirne odnose. Ovaj region mnogo obećava.

Ipak, van regiona ljudi veruju da je Zapadni Balkan područje sukoba i etničkih tenzija. U stvarnosti, ovo bi okončalo jedan od poslednjih preostalih sporova u regionu i omogućilo celom regionu da zauzme svoje mesto u Evropi kao najbrže rastući deo u Evropi.

RSE: Dakle, rekli biste da je međusobno priznanje krajnji cilj?

Escobar: Jeste za nas.

RSE: Da li do njega mora da dođe?

Escobar: Mislim da bi trebalo da desi. Mislim da bi to trebalo da se desi za sve zemlje regiona. Dakle, mislim da nema puta u Evropu, bez toga da se sve zemlje regiona međusobno ne priznaju i dobro sarađuju jedna sa drugom.

RSE: Šta se dešava ako Srbija odbije da dođe do toga?

Escobar: Ono što tražimo od Srbije je da normalizuje svoj odnos sa Kosovom. Oni su spremni da to učine.