Razgovor za list

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje Kosovo smatra teritorijom koju Srbija jednoga dana mora da vrati, prenosi Zeri.

Kurti je ovo izjavio za francuski Mond, ističući i da Srbija "treba da se suoči sa prošlošću i postane demokratičnija".

Francuski Mond u uvodu napominje da se premijer Albin Kurti 15. juna prvi put sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga u Briselu kojim posreduje EU.

List takođe navodi da je Kurti bivši aktivista političkog krila OVK, koji je tokom rata na Kosovu dvije godine proveo u zatvoru u Srbiji i da je kasnije osnovao Pokret Samoopredjeljenje sa revolucionarnom agendom i postao odlučni protivnik „uzastopnih vlada komandanata OVK“.

Kako se ističe, Kurti je sada socijaldemokrata izabran na osnovu platforme za borbu protiv nezaposlenosti, korupcije i organizovanog kriminala. Njegov diplomatski prioritet je da obezbjedi priznanje od Srbije, što je Beograd stalno odbijao od sukoba.

Na pitanje Monda, kakve utiske ima poslije prvog sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, Kurti je odgovorio:

„Nije bilo lako, ali je bilo konstruktivno. Insistirao sam na tome da se više ništa ne sakriva ispod tepiha, tako da se pitanjem uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije treba iskreno pozabaviti. Svima nam je potrebno uzajamno priznanje, a Vučić je odgovorio da nikada neće priznati Kosovo. Odbacivanje stvarnosti sa jedne i istine s druge strane dolazi iz iste logike. Srbija se mora distancirati od dana Slobodana Miloševića, koji je započeo aparthejdom, a završio genocidom na Kosovu. Srpski lideri moraju biti odvojeni od Miloševićevog nasleđa“.

On je istakao da Vučić i dalje Kosovo smatra teritorijom koju Srbija jednoga dana mora da vrati, ne uzimajući u obzir svoj narod i građane.

„Nezavisnost Kosova stara je 13 godina, ne možemo voditi diskusije kao prije 2008. godine. Od odluke Međunarodnog suda pravde 2010. godine kojom je potvrđena činjenica da proglašenje nezavisnosti Kosova nije prekršilo međunarodno pravo, ova rasprava je zatvorena. Neću razgovarati o statusu Kosova, to je rješeno pitanje. Jedino pitanje danas je odnos Kosova i Srbije. Vučić ovo mora da razumije. Srbija treba da se suoči sa prošlošću i postane demokratičnija“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Zeri