Nebija Aljilji, član glavnog odbora DSB-a: Dio našeg naroda je odlučio da priliku pruži drugoj političkoj opciji misleći da će njihova očekivanja, nada za boljitak biti ostvarljivija ukoliko DSB nije reprezent njihovih interesa. Da li je to greška ili je to posljedica zasićenosti našim političkim subjektom ostavićemo vremenu da nam odgovori.

KSU: Kratak osvrt analize lokalnih izbora u prizrenskom kraju

Nebija Aljilji: Lokalni izbori koji su održani 15. novembra na prostoru Prizrena, donijeli su na političkoj sceni bošnjaške zajednice neka iznenađenja koja su bila neočekivana i nisu imala pokriće da će se desiti promjene.
Promjena se ogleda u činjenici da su na lokanim izborima za Skupštinu Opštine Prizren izborni rezultati prevagnuli u korist novog političkog subjekta, Nove demokratske Stranke koja je je formirana u kratkom vremenu i nije imala puno toga šta da ponudi biračima. Međutim glasači su dali glas novoj partiji, a za nas u političkom subjektu Demokratske stranke Bošnjaka ostaje analiza svega onoga sto je dovelo do lošijih rezultata od onoga što smo očekivali.
Naravno naša očekivanja su bila da ćemo dobiti ponovo povjerenje i da ćemo nastaviti sa realizacijom projekata koja su od značaja za našu zajednicu. Naša želja je bila da zaokružimo jedan infrastrukturni procec koji će dovesti do povećanja kvaliteta života naših ljudi. Jer, ukoliko nemate dobar put, nemate vodu,  nemate osnovnih uslova za život to vas čini manje kreativnim i veoma malo razmišljate o budućnosti koja zadovaljava osnovne kriterijume naprednog.

Koji su razlozi koji su doveli do loših rezultata DSB-a?

Nebija Aljilji: Razlozi koji su doveli do loših rezultata će sigurno biti predmet interesovanja i analiza svih koji čine naš politički subjekt a i onih koji nisu u našoj partiji.
Kada se analizira strategija nastupa političke partije DSB-a vidi se da su osnovni ciljevi koja je bazirala svoju izbornu aktivnost su, zajedništvo, ozbiljnost nastupa, zajednički nastup svih kandidata, provjerenost i istrajnost kandidata na lokanoj listi, tolerancija i uvažavanje realnosti postojanja novih i starih političkih subjekata naše zajednice, projekti koji su realizovani ili koji će se realizovati sa koalicionim subjektom većinske zajednice i istrajnost na nacionalnim, kulturnim i jezičkim vrijednostima zajednice Bošnjaka.
Svi ovi principi platforme djelovanja su bili ključ predizborne komunikacije sa narodom i naši predizborni skupovi su bili u skladu sa proklamovanim. Susreti sa građanima bili su u duhu međusobnog uvažavanja i poštovanja onoga sto se radilo i onoga sto će se u budućnosti raditi. Skupovi su bili jako posjećeni i pratila ih dobra atmosfera.
I  pored svega učinjenog mnogo bolje nego u prošlosti, rezultat izbora je takav da mi nismo pobjednici.

Koji su budući potezi vaše stranke?

Nebija Aljilji: Moraćemo ulogu pobjednika prepustiti nekom drugom a mi ćemo morati izvući pouke iz svega ovog, analizirati nas same, izvući zaključke, reorganizovati se i ojačati stranku. Loš rezultat je posljedica trenutnog stanja i stanje poraženog nije održivo s obzirom na rejting koji ova partija ima a takođe i političkog iskustva koje evidentno postoji.
Dio našeg naroda je odlučio da priliku pruži drugoj političkoj opciji misleći da će njihova očekivanja, nada za boljitak biti ostvarljivija ukoliko DSB nije reprezent njihovih interesa. Da li je to greška ili je to posljedica zasićenosti našim političkim subjektom ostavićemo vremenu da nam odgovori.
Pratićemo rad drugih i kritikovaćemo sve ono što ne odgovara interesima Bošnjaka onako kako je oštrica napada i kritike, etiketiranja i uvreda  koja su  bila usmjerena prema nama i prema našoj politici.
Sve ono što  u našoj  analizi  nije valjalo u predizbornim aktivnostima eliminisaćemo, sve ono što smo primjetili na terenu a što nije u interesu stranke eliminisaćemo tako da iz ovog poraza izađemo mnogo jedinstveniji i kompaktniji i u sadržajnom smislu, mnogo konkretniji na ostvarivanju zadataka i ciljeva partije u narednom periodu.
Nećemo nijednog trenutka biti protagonisti daljih podjela, već naprotiv, radićemo na približavanju programskih ciljeva između partija tako da političke partije, koje stvarno ima mnogo u zajednici Bošnjaka, svedemo na neku razumnu mjeru. Sigurno da ukoliko više odradimo na ovom polju uspjeh će biti vidljiv, a time i interes našeg naroda kao i njegova zaštita biti na zavidnom nivou.

Naravno mi se ne osjećamo kao gubitnici, a ni druga strana ne smije se osjećati pobjednikom jer takvo stanje ne pruža prostor za dalje djelovanje na ostvarivanju prostora zajedničkog djelovanja, pogotovu ako navedemo da smo u dosadašnjem sazivu imali četiri odbornika iz naše zajednice, zamjenika predsjedavajućeg i šefa kancelarije lokalnih zajednica. Od sada nadalje ćemo imati dva ili tri odbornika u lokalnoj Skupštini. Postavlja se pitanje nakon ovog poređenja, ima li ovdje pobjednika? Nije li u pitanju, više nego očigledno, poraz naše zajednice.

Katedra Slobodnog Uma