Neki će ostati upamćeni kao lanjski snijeg na Šari

Davno nekad, pametna politika sastavi Zakon o slobodi štampe sa samo jednim članom "štampa je slobodna".

Takva sloboda štampe podrazumjeva slobodu novinarskog posla u svim situacijama. Sloboda medija ograničena je samo nezavisnošću novinara da vijest prenese u najboljem izvornom obliku kako bi se na osnovu vijesti stvorilo mnijenje publike da artikuliše sopstvene stavove. Novinar je samokontrolisana ličnost koja svoje emotivne stavove izbjegava za dobrobit zajednice i njenog opšteg interesa. 
Novinar jedne medijske kuće svoju je upornost u iznalaženju modela suživota svih članova zajednice dokazao i dokazuje kroz brojne pokrenute teme iz života, kulture, obrazovanja, nauke, ekonomije, privrede, zdravstva, politike, socijalnog staranja. Intervjuisao je sudionike teških ratnih dešavanja iz prošlih i skorašnjih ratova. Pokrenuo brojne tabu teme naše stvarnosti. Perjanica je programa na maternjem jeziku na medijima državnih i privatnih  radio-tv stanica...I mnogo toga što je zabilježeno i (ne)zaboravljeno. A zaboraviti ne smijemo. Jer je zajednički za sve nas da se novinarska, a nadasve ljudska priroda takvog čovjeka ogleda u nemjerljivom doprinosu za zajedništvo i prosperitet zajednice. Bila ona mala ili velika, manjinska ili većinska, ona jeste narodna i nedjeljiva.
Neki bi politički faktori svoju isfrustriranost, po njima negativnim pisanjima ili stavovima novinara, preko raznih minornih, poslušničkih, forumaškim i inim nepoznatim, bezimenih i anonimnih trabanata dosadašnji njegov doprinos srozali i perfidnim metodama pritisaka osujetili dalji rad. Takvi politički silnici ne prezaju od ultimatuma, prijetnji i ucjena, divljih metoda nasrtaja na ličnost i integritet a sve radi lične promocije i zanemarivanja stvarnosti. Njihova lična promocija jednaka je njihovoj ličnoj koristi. 
Zajednica ima opštu korist od jednog etabliranog novinara sa konkretnim zaslugama nego od jučerašnjih političkih objekata, jer svojim "zaslugama" ne zaslužuju epitet subjekta. 
Trajna vrijednost jednog konkretnog čovjeka na svemu što čini dobro za zajednicu jeste ono što će svi pamtiti, sjećati se i spominjati. 
A neki će ostati upamćeni kao lanjski snijeg na Šari.
Narod uvijek ima pametnu poruku: živi bili, pa vidjeli.
Redakcija