Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da bi do nereda na sjeveru Kosova došlo i da kosovske specijalne jedinice nisu pokušale da zauzmu granične prelaze i carinske punktove na Jarinju i Brnjaku.

Janjić je u izjavi za Radio KIM rekao da motiv za proteste nije bio odlazak specijalaca ROSU na sjever Kosova već dogovori koje je šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović pravio sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri.

„Opozicione stranke Srbije koje su uticajne na sjeveru Kosova su prve krenule sa mobilizacijom građana jer su sumnjale u način pregovaranja sa Prištinom. Njihov motiv za mobilisanje nije bio neposredni događaj sa specijalcima, niti zaustavljanje automobila na carini već nedozvoljavanje, kako je to rekao Marko Jakšić, da u mraku budu prodati ili izdati“, kazao je Janjić.
 
On ističe da je Demokratska stranka napravila grešku time što je preporučila svom čovjeku, načelniku Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenku Nedeljkoviću da se priključi već pripremljenoj mreži i akcijama na sjeveru.
 
„Protesti su bili pripremljeni, a demokrate su prišle vjerujući da će izmanipulisati cio proces. Onda se dogodilo ono što je ljude na barikadama okupilo, a to je izlazak specijalaca i kasnije neredi i paljenje prelaza“.
 
Janjić navodi da je dobra strana sporazuma, postignutog između predstavnika Vlade Srbije i KFOR-a to što je izbegnuta konfrontacija onih koji su protestvovali i KFOR-a, ali da sa druge strane, on verifikuje promenjeno stanje stvari na terenu.

„Kada se skine ta privremena prisutnost KFOR- a, ostaće ono što su kosovske vlasti htjele, a to je pečat sa oznakom Carinska službe Kosova i pripadnici te službe na kontrolnim punktovima na sjeveru Kosova. Na ulicama i putevima je rješeno pitanje koje je trebalo da bude na stolu pregovarača u Briselu“.
 
S druge strane, kako kaže Janjić, Hashim Thaçi je dobio kontrolu nad granicom na sjeveru Kosova time što je izabrao pravi momenat za slanje specijalca na granične prelaze.