Negativan i destruktivan faktor

Švicarski historičar Oliver Jens Schmitt smatra da bi Evropska unija trebalo da zatraži snažnije okretanje Srbije prema Zapadu, kako bi se smanjio uticaj Kremlja na Balkan.

U izjavi za bečki dnevnik "Standard“, a u vezi sa tenzijama na Kosovu, Schmitt tvrdi da može jasno da se utvrdi da je srpska strana "vrtela spiralu eskalacije".

"Teško je to posmatrati nezavisno od ruske agresije na Ukrajinu. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je Srbiji obećala punu podršku. Vezu između dvije krize je Rusija sama uspostavila“, navodi Schmitt dodajući da je Srbija, imajući to sve u vidu, stvorila "kulisu pretnji".

Takođe, Schmitt kaže da se može vidjeti i da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "nije promjenio" i da je i "dalje onaj čovek koji je nekada bio ministar propagande u vladi Slobodana Miloševića".

"On koristi i jezik od tada, time što je, na primjer, kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je nekada, kao vođa studenata, bio u zatvoru u Srbiji, nazvao 'terorističkim ološem'", nastavlja ovaj švicarski historičar i dodaje da je Vučić "proširio svoj manevarski prostor".

Međutim, kako kaže, važni dijelovi srpske elite nisu spremni da odustanu od Kosova kao cjeline, iako ne objašnjavaju kako se može vladati protiv volje većinskog stanovništva.

"Nije sigurno da Vučić kao maksimalističko rješenje vidi dobijanje sjevera. Podjela, koju bi Zapad trebalo u svakom slučaju da odbije, ne bi za Vučića značila kraj priče. Pojedini posmatrači smatraju da predajom dijelova Ukrajine Rusiji, može da se upostavi mir. Ali, Vladimir Putin dugoročno ne bi dao mira, iako bi dobio 20 odsto Ukrajine. I Vučić se dugoročno ne bi mogao zadovoljiti sjeverom“, naglasio je Schmitt.

Schmitt kaže i da se EU prema Srbiji odnosila sa najvećom obazrivošću i uvijek ukazivajući da je Srbija važan faktor.

"To je tačno. Ali, Srbija je prije svega negativan i destruktivan faktor. Vlada Srbije je osnovni uzrok problema i to se mora jasno reći“, dodaje Schmitt.

Konstatovao je da je EU sada mnogo aktivnija nego ranije, i dodao da je dobro kada bi na stolu bio pragmatični plan za rješenje problema, koji bi zahtjevao odustajanje od mješanja u unutrašnje stvari obje strane i odustajanje od paralelnih institucija.

Ekspert za Balkan traži da se Srbija stavi pred odluku, da mora odustati od politike više stolica između zapada, Rusije i Kine i odlučiti se za ili protiv integracije u EU.

"Srbija ne može promjeniti geografiju. Nalazi se okružena državama EU i NATO. EU do sada nije iskoristila svoju nadmoć i Srbiju nije stavila pod pravi pritisak, na primjer, kroz ukidanje bezviznog režima. Uz to se treba nadati da će pet država EU, koje nisu priznale Kosovo, preduzeti taj korak i time ojačati veći evropski kontekst bezbjednosne politike nego sopstvene posebne interese“, naglasio je Schmitt.