Rast od tri posto u prvom tromjesečju

Ministar finansija Turske Mehmet Simsek u pisanom saopćenju naveo je da je Turska zabilježila ekonomski rast od tri posto u prvom tromjesečju ove godine.

U saopćenju se navodi da je zbog snažnog rasta domaće potražnje turska ekonomija u prva tri mjeseca ove godine ostvarila rast od tri posto te tako nastavila trend ekonomskog rasta i stabilizacije koji zemlja ostvaruje prethodnih deset godina.
Simsek je saopćio da se i u drugom tromjesečju ove godine očekuje nastavak ekonomskog rasta prognozirajući da bi polugodišnji rast zemlje mogao biti oko četiri posto. 
U prvom tromjesečju ove godine Turska je zabilježila značajan rast domaće potražnje, porast dionica i izvoza.
"Također, u narednom periodu očekujemo stabilne javne finansije, stabilan bankarski i realni sektor, što bi doprinijelo nastavku ekonomskog rasta zemlje. Također, snažan trend potrošačkih kredita će doprinijeti jačanju ekonomije Turske. Isto tako, jučer je saopćeno da je industrijska proizvodnja u drugom tromjesečju doživjela rast", navodi se u saopćenju.
U saopćenju je navedeno da je deficit tekućeg računa početkom ove godine zabilježio neznatan rast.
"Time je deficit tekućeg računa dostigao 51,3 milijarde dolara", navodi se u saopćenju turskog ministra finansija.
Stopa rasta privrede Turske u 2011. od 8,5 posto je bila druga po veličini u svijetu, odmah poslije Kine.
Zemlja je članica Organizacije za ekonomu saradnju i razvoj (OECD), Grupe 20 (G-20) najrazvijenijih i velikih privreda u brzom usponu, kao i grupacije MIST (Meksiko, Indonezija, Turska, Južna Koreja), brzo rastućih velikih ekonomija u razvoju. Turska se nalazi na 32. mjestu među izvoznicima i na 18. mjestu među uvoznicima u svijetu, kao što je i 16. po veličini izvoznik komercijalnih usluga.
Podaci OECD-a kazuju da će se privreda Turske u periodu 2011.-2017. najbrže razvijati među članicama tog bloka razvijenih zemalja, s prosječnom stopom rasta od 5,7 posto i da će nominalni BDP po glavni stanovnika dostići u 2016. godini preko 14.500 dolara.