Da bi se izbjeglo plaćanje poreza i doprinosa za penzijsko osiguranje

Iako ne postoje precizni podaci, procjenjuje se da na Kosovu broj osoba koji rade radi, ali nisu registrirani kao zaposleni, je visok. Barem tako kažu predstavnici radnika i preduzeća.

Neregistracija radnika od strane privatnih kompanija, prema njihovim riječima, je da bi se izbjegle obaveze, poput plaćanja poreza i doprinosa za penzijsko osiguranje.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata, Haxhi Arifi, rekao je za Radio Slobodna Evropa da je zabrinjavajuća činjenica da na Kosvu ima veliki broj radnika, koji rade u privatnom sektoru, ali nisu registrovani kao zaposleni.

"Neregistracija ovih radnika od strane poslodavaca je zbog izbjegavanja plaćanja poreza i doprinosa za penzijsko osiguranje. Zapošljavaju ih danas, onda ih izbacuju sa posla po želji poslodavca. Mislim da je broj radnika koji nisu registrirani veoma velik",  kaže Arifi.

Inspekcija rada, koji djeluje u okviru Ministarstva rada i socijalne zaštite, prema riječima Haxhi Arifija, treba vršiti više posjeta na terenu i da prati stanje zaposlenih.

Nezaposlenost na Kosovu, prema najnovijim podacima Agencije za statistiku Kosova, je 44,9 posto.

No, prema službenim podacima, javni sektor zapošljava oko 78 hiljade ljudi, a privatni sektor negdje oko 123.233 osoba.

No, ukoliko se uzme u obzir činjenica neregistracije radnika od strane privatnih kompanija, onda se može reći da je stopa nezaposlenosti niža nego što službeni podaci pokazuju.

Vezano za ovo, Haxhi Arifi dodaje:

"Mislim da će broj nezaposlenih biti manji, pošto imamo jedan veliki broj zaposlenih koji rade i koji nisu registrirani. Dakle, broj nezaposlenih na Kosovu nije realan".

S druge strane, i predstavnici iz oblasti biznisa na Kosovu procjenjuju da broj zaposlenih u privatnom sektoru, koji nisu registrirani kao zaposleni, može biti visok.

Izvršni direktor Privredne komore Amerike na Kosovu, Arian Zeka, objašnjava za Radio Slobodna Evropa da treba ojačati institucije kako bi imali pravu izjavu o zaposlenima u mnogim kompanijama.

I Zeka vjeruje da nivo nezaposlenosti, koja je dat od strane institucija, nije tačan.

"Međutim, nezaposlenost je niža nego što se predstavlja, jer veliki broj zaposlenika je unutar neformalne ekonomije, znači nisu dati podaci o njima od kompanija koji su ih zaposlili, zbog izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza i penzijskog osiguranja", pojašnjava Zeka.

Bilo kako bilo, stopa nezaposlenosti na Kosovu ostaje izazov za institucije Kosova. U međuvremenu, velikog smanjenja stope nezaposlenosti na Kosovu do 2015, se ne očekuje da će biti, pošto Srednjoročni okvira troškova 2013-2015, kojeg je Vlada donijela, ne predviđa novu zaposlenost u javnom sektoru.