Kvalitet ili kvantitet

Kosovo je u toku jedne godine izbacilo na tržište rada oko 8 hiljada diplomiranog kadra kroz različite fakultete i privatne koledže. Za isti period srednju školu je završilo oko 30 hiljada učenika, različitih profila, takođe spremnih za rad u različitim sektorima, piše list “Koha Ditore“.

Ove brojke su objavljene od strane Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije. Savjetnik za obrazovanje ministra Ramë Buje, Ragip Gjoshi, također je rekao da je u prvi razred osnovne škole ove godine upisano 29 hiljada učenika, u srednjim školama 30 hiljada i 553, dok je u visokom školstvu, bilo državnom ili privatnom, upisano oko 26 hiljada osoba, približno 16 hiljada na javnim univerzitetima i 10 hiljada na privatnim. Podaci, prema Gjoshiju, pokazuju da Kosovo nema deficita u kadrovima, nego ima problema sa njihovim zapošljavanjem.

S druge strane, nedavna statistika Departamenta Rada i zapošljavanja u Ministarstvu Rada i socijalne zaštite pokazuje da je trenutno oko 266 hiljada osoba registrovano kao nezaposleno i koji traže posao. Od njih, 154 hiljade su nekvalificirani, oko 10 hiljada su polukvalifikovani, oko 23 hiljade su kvalifikovani, dok je 73 hiljade završilo samo srednju školu.

Sa visokom školom, prema ovom izvještaju na zaposlenje čeka 1.600 osoba. Izvještaj pokazuje da na Kosovu je sada registrirano oko 4.500 nezaposlenih osoba, a koje su završile fakultet. Od registrovanih bez posla, polovina su žene. Većina njih dolazi iz regiona Prištine, Prizrena i Mitrovice, ali i drugi regione ne zaostaju mnogo. Uglavnom nezaposleni, ili 118 hiljada osoba su u dobi od 25-39 godina.

Registrirani kao nezaposleni pripadaju svim zajednicama. 27 hiljada su iz nealbanske zajednice. Svakog mjeseca kao nezaposleni se na tržište rada javlja oko dvije hiljade osoba. Osobe koje su na listi nezaposlenih i koje nalaze posao su u većini slučajeva one koje su završile srednju školu ili su nekvalificirani. Samo oko 15 posto od njihovog ukupnog broja, koji se izbrišu sa liste nezaposlenih su sa univerzitetskom školom.

Prema izvještaju iz 2011. godine, napravljenom od strane jednog departamenta Ministarstva rada i socijalne zaštite, najveći broj ljudi sus ezaposlili su sa srednjom školom, ili 2.092 osobe, onda dolaze “nekvalificirani” 2.717, kao i sa univerzitetskom diplomom 1.011 zaposlenih.