Crnogorske primorske opštine bilježe izvanredne ekonomske rezultate, javio je reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Ruske investicije u regionu nigdje nisu toliko očite kao u Crnoj Gori. Dolaskom crnogorske nezavisnosti - došlo je do velikog priliva ruskog kapitala. Vremenom je priliv novca u velikoj mjeri opao.

Eksplozija gradnje, urbanizacija, gužva u saobraćaju - to je slika crnogorskog primorja.

"U Crnoj Gori su nas jako lepo dočekali i Rusi se dobro tretiraju. Gde god da smo došli, prijatno smo bili iznenađeni odnosom građana prema nama. Viševjekovna historijska tradicija postoji između Rusije i Crne Gore", kaže Svetlana Prokovjeva, vlasnica ruskog radija u Budvi.

Vodeći investitori

Svetlana Prokofjeva krenula je za hiljadama Rusa koji su se nastanili na Jadranu.

Oni su za sobom, kao vodeći investitori, donijeli milione eura investicija.

Veliki dio uložili su u nekretnine. U posljednjoj deceniji direktne strane investicije premašile su pet milijardi eura.

Ubjedljivo vode Rusi, koji su investirali preko 700 miliona. Od svih investicija skoro 40 procenata je otišlo u nekretnine."

Ruski kapital donio je značajan boljitak za stanovništvo, a 2006. i 2007. godina ostaće upamćene kao zlatne u crnogorskoj ekonomiji.

"Mi smo u periodu od 2002, do 2011. godine imali negdje oko 12,5% participacije ruskih investitora u ukupnim investicijama u CG iznosi negde oko 700 miliona eura. Dakle, ogroman novac je ušao u CG i to je značajno što je značajan broj građana CG prodao nešto što je naizgled do juče bilo bezvredno i preko noći su postali bogati", kaže Vujica Lazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Posljednje godine daleko su od zlatnih.

Nezaposlenost, siromaštvo, velika ekonomska razlika sjevera i juga i dalje su crnogorska stvarnost.

Ruske investicije u nekretnine su utihnule.

Profesor Milenko Popović smatra da bi razlog tome mogla biti ekonomska kriza, ali i prezasićenost tržišta.

"Ja očekujem da, kada jednom ova kriza prođe, a ona će trajati još najmanje deset godina, jer je po svojoj prirodi strukturalna, a ne konjukturna, onda ponovo možemo očekivati neku tržišnu arbitražu u prostoru Crne gore", ističe Popović, profesor Univerziteta Mediteran.

Opština Budva najviše je profitirala od dolaska Rusa. Praktično je postala dvojezičan grad, te se posjetiocu nameće da je sve što je moglo biti prodato, prodato Rusima, ali postavlja se i pitanje ima li još mjesta.

Potencijal za razvoj


"U skladu sa našim prostorno-planskim dokumentima Budva itekako ima još potencijala za dalji razvoj. Ne samo da ima prostora nego ima i potrebe", kaže Lazar  Rađenović, predsjednik Optine Budva.

Bez obzira na to hoće li ruski investicioni talas ikada ponovo zapljusnuti crnogorsku obalu, ostaje činjenica da primorske opštine bilježe izvanredne ekonomske rezultate, javio je reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Samo u opštini Budva, kazao je naš novinar, gotovo da nema nezaposlenosti, a budžet grada po glavi stanovnika, među najvišima je na zapadnom Balkanu.

Al Jazeera