U gotovo svim evropskim zemljama, sa izuzetkom Slovačke i još nekoliko zemalja, plate u državnoj upravi su veće od prosječnih.

Prosječna zarada zaposlenih obračunata za sve zemljama regije je 550 eura, a najveće odstupanje u prosječnoj plati u javnoj upravi ima Bosna i Hercegovina, gdje su plate za 40 posto veće od prosječne zarade, podaci su istraživanja grupe nezavisnih ekonomskih analitičara iz Srbije.

Srbija u javnom sektoru ima 22 posto veće zarade od prosječnih i Makedonija 20 posto, prenosi agencija Tanjug.

U gotovo svim evropskim zemljama, sa izuzetkom Slovačke i možda još nekoliko zemalja, plate u državnoj upravi su veće od prosječnih.

Srbija je za 30 posto ispod prosjeka  po zaradi zaposlenih u svim državama regije, pa bi trebalo da zarade porastu za najmaje 50 posto da bi nadoknadila taj relativni zaostatak prema drugim zemljama, podaci su grupe.

Obrazovanje i zdravstvo

U obrazovanju i zdravstvu Srbija, poslije Crne Gore, ima najmanje odstupanje od prosječne zarade.

Zdravstvo i obrazovanje imaju natprosječan udio zaposlenih sa fakultetskim obrazovanjem. Iako su u ovim djelatnostima plate manje nego u drugim za isti nivo obrazovanja, zaposleni su privilegirani socijalnom stabilnošću u odnosu na one u privatnom sektoru.

Srbija ima najveći udio zaposlenih u obrazovanju i zdravstvu u ukupnom broju, u odnosu na sve države u regiji, dok u državnoj upravi i odbrani jedino Crna Gora ima veći udio.

Broj zaposlenih u javnom, zdravstvenom i obrazovnom sektoru najveći je u Srbiji i iznosi 31,9 posto, dok je najmanji u Sloveniji, 23 posto.

Zarada u sektorima

Najveći udio ove tri djelatnosti u ukupnoj zaposlenosti posljedica je apsolutno niske zaposlenosti u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.

Na 1.000 stanovnika Srbija ima 22 zaposlena u javnoj upravi, 20 u obrazovanju i 23 u zdravstvu, a manji broj zaposlenih u upravi i obrazovanju imaju BiH i Makedonija, a u zdravstvu veći broj ima samo Slovenija.

Kada se podijeli ukupna zarada u ove tri djelatnosti sa brojem stanovnika, Slovenija ima 91 euro mjesečno po stanovniku za ove djelatnosti, a manji trošak imaju Srbija (26 eura), BiH (24 eura) i Makedonija (21).