Albanski priobalni grad, Saranda, je druga na listi pet najboljih turističkih destinacija u svijetu gdje se isplati investirati.

Britanska mreža međunarodnih ulaganja "Write About Property" u preporukama za ulaganje u nepokretnosti, procjenjuje da je Saranda jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu.
 
Albanija je ocjenjena od programa "Blu flag", kao zemlja koja odaje zasluge onim priobalnim mjestima koja su čista i sigurna piše Liam Bejli, autor ovog članka, ističući da je službena Tirana odlučna da vrati svoje plaže među najbolje u Evropi.

Uz klimu sličnu Krfu, izvanrednu obalu i niskim troškovima života, nije teško prepoznati potencijal Sarande.

Prema Bejliju tijekom narednih godina, Saranda će kao rezultat vrijednosti imovine i vlasništva nekretnina u ovom predivnom priobalnom gradu imati povećanje broja  turista od 200 posto u posljednjih 10 godina.
 
Neke organizacije i turističke agencije ocjenile su Albaniju kao "Novu strast Mediterana" i jednu od najaktraktivnijih zemalja jugoistočne Europe.

Povoljan geografski položaj, klima, prirodne ljepote i bogata historijska baština i kultura garancija su velike zabave za svakog posjetitelja koji odabere posjetiti Albaniju, konstatuje  na kraju članka, Liam Bejli.