Na najvećim svjetskim berzama dionice su prošli tjedan snažno porasle, omogućivši indeksima nastavak pozitivne serije koja se produžila na treći mjesec.

Na ulagače je pozitivno djelovao podatak o rastu povjerenja američkih potrošača u maju na najvišu razinu od novembra prošle godine. Taj podatak pažljivo se prati na Wall Streetu jer pokazuje da bi Amerikanci mogli početi više kupovati, među ostalim, automobile i stanove, što bi ojačalo ekomoniju, s obzirom da potrošnja čini otprilike dvije trećine tamošnjeg BDP-a. Dionice trgovačkih kompanija i lanaca restorana, koje ovise o potrošnji građana, bile su stoga među najvećim dobitnicama.

Poticajno je na tržište djelovao i rast cijene nafte na 66 dolara po barelu, najvišu razinu u šest mjeseci, što se zahvaljuje odluci OPEC-a da proizvodnja ostane na dosadašnjim razinama, ali i padu zaliha u SAD-u, te slabljenju dolara. Stoga su prošloga tjedna osjetno porasle cijene dionica naftnog sektora, kao što su Exxon Mobil, ConocoPhillips i Chevron. Rast cijena bakra podignuo je i izdanja rudarskih kompanija pa je Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. skočio 13 posto na tjednoj razini. Proizvođač čelika U.S. Steel Corp. je ojačao 16 posto.

Među najvećim je dobitnicama prošloga tjedna bila dionica Coca-Cole, s rastom cijene od gotovo 5 posto, jer bi pad kursa dolara na najnižu razinu u posljednjih pet mjeseci u odnosu na košaricu svjetskih valuta mogao potaknuti rast prihoda te multinacionalne kompanije iz inozemstva. S druge strane najveći je gubitnik prošlog tjedna, s padom cijene dionice od 48 posto na samo 75 centi, bio General Motors, jer je najveći američki proizvođač automobila još samo korak do pokretanja stečaja s preustrojem.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 2,7 posto na 8.500 bodova, dok je Standard & Poor's 500 ojačao 3,6 posto na 919 bodova. Nasdaq Composite ojačao je, pak, 4,8 posto, dosegnuvši 1.774 boda. Ukupno se u maju S&P 500 povećao 5,3 posto, Dow Jones 4,1 posto, a Nasdaq 3,3 posto.

I na europskim su tržištima dionice prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE 500 ojačao je 1,2 posto na 4.417 bodova. DAX indeks Frankfurtske burze skočio je, pak, 0,44 posto na 4.940 bodova, dok je pariški CAC 40 porastao 1,54 posto na 3.277 bodova.