Ekonomski stručnjak

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu smatra da je mjerama koje su donete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, Kosovo postalo eksperimentalni prostor i da su ideje koje se konkretizuju u odlukama daleko od stvarnosti, prenosi Lajmi.

Mišljenje Gërxhaliua je da na Kosovu ne bi trebalo da slijedi primjer bilo koje moćne države, kada je riječ o zatvaranju i oštrim mjerama protiv Kovida, jer su, prema njegovim riječima, druge zemlje nastavile brze korake u pružanju podrške preduzećima.

"Treba shvatiti da je najveća briga Kosova transformacija u eksperimentalni prostor, kao što vidite, svi dolaze sa idejama suprotnim stvarnosti i s tim u vezi se vidi kako je pandemija koronavirusa politizovana što utiče na neizglasavanje paketa ekonomskog oporavka. Ako se suočimo sa takvim političkim bojkotom tako važnog zakona, kako se može zatražiti zatvaranje i konačno kako neko vidi Njemačku, Austriju, Italiju kad se zna da su te države umjesto da su učinile mnogo za posao oni ga uništavaju", rekao je Gërxhaliu.

On je naglasio da trenutna kosovska strategija nanosi štetu ekonomiji i to bi, kako je rekao, moglo da dovede do socijalnih nemira na Kosovu.

"Na Kosovu od marta 2020. godine nije bilo odgovora za preduzeća i bojim se da je to strategija koja nanosi štetu Kosovu u ekonomskom smislu. Već sutra možemo da imamo socijalne nemire i to je najgore što se može dogoditi Kosovu kada se suoči sa zdravstvenom, ekonomskom, socijalnom i političkom pandemijom", rekao je Gërxhaliu.

Prema njegovim riječima, Kosovo se suočava sa raznim pandemijama, od socijalnih do političkih, ali će, kako ističe, ekonomska pandemija imati dugoročne posljedice.

"Vrijeme je da se učini više od razgovora, jer tek kada se pomogne privatnom sektoru, tek onda mogu da se preduzmu mjere zatvaranja. Ipak, ova vrsta zatvaranja, pored ekonomskih i socijalnih tragova, ostavlja negativne psihološke tragove na ljudima i gubi nadu da će država podržati preduzeća. Kosovo je odjednom u tri ili četiri pandemije, a za mene je ekonomska pandemija koja je zahvatila Kosovo zabrinjavajuća i odložene mjere neće imati željeni efekat, jer se u tehnološkom aspektu doživljava drugačije. Pomoć koja će se kasnije pružiti preduzećima neće imati efekta jer su se povećale kamate, povećali dugovi i stvorila inflacija, a to pogađa građane i poslovanje. Vjerujem da će, kada se preduzmu mjere, biti teško imati efekta", rekao je Gërxhaliu.

Ovaj ekonomski stručnjak navodi da će, ako drugim zemljama bude potrebno 2-3 godine za oporavak, Kosovu će trebati dva puta više zbog nemara.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net