'Manje kremasta Nutella'

Vlada zabranjuje prodaju prehrambenih proizvoda nižeg kvaliteta od onih koji se pod istim imenom prodaju u zapadnoj Evropi.

Češka Vlada je saopćila da je usvojila plan amandmana kojim se zabranjuje prodaja prehrambenih proizvoda nižeg kvaliteta od onih koji se pod istim imenom prodaju u zapadnoj Evropi.
"Cilj nam je osigurati pošten odnos prema našim potrošačima i mogućnost biranja proizvoda istog kvaliteta kao onih koji se prodaju zapadno od naših granica", rekao je ministar poljoprivrede Miroslav Toman.
Na taj problem redovno upozoravaju druge zemlje centralne i istočne Evrope, a odnosi se na velike multinacionalne kompanije, kazao je on, ali nije iznio konkretne primjere.
"Nepoštivanje pravila bit će kažnjivo globom do 50 miliona kruna [1,94 miliona eura]", precizirao je ministar.
Tekst amandmana, koji će uskoro biti podnijet na glasanje Donjem domu Parlamenta, usvojila je Vlada populističkog milijardera Andreja Babiša.
Upozoravanje na razlike u kvalitetu nekih proizvoda trgovačkih marki pod istom ambalažom dio je izborne kampanje pokreta ANO šefa Vlade, koji je, prema ispitivanjima, favorit izbora.
"Ovo je važna tema, i to ne samo uoči evropskih izbora", kazao je Babiš.
Mađarska i Slovačka su ranije upozoravale na prodaju manje kvalitetnih proizvoda u nekim "novim" zemljama Evropske unije i navele primjerice "Nutellu", koja je "manje kremasta", "Coca-Colu" "manje bogatog okusa" ili "manje intenzivan Nestleov 'Nesquik'".