Objesio se u svojoj sobi

Korektivna Služba Kosova je izdala saopštenje da je pritvoreni Marjan Abazi, osumnjičen za ratni zločin u masakru koji se dogodio u Meju (Mejë) 1999. godine, počinio samoubistvo u svojoj sobi u Pritvorskom centru u Peći.

Marjan Abazi je uhapšen zbog sumnje za djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

On je počinio samoubistvo u svojoj sobi D-7 u Pritvorskom centru u Peći, u noći 12. augusta, a pronađen je bez znakova života, obješen, od strane službenika Pritvorskog centra oko 23:35 časova.

"Direktorat Pritvorskog centra u Peći je poduzeo sve pravne postupke, pozvavši Hitnu pomoć, policiju i Tužilaštvo, kao i dežurne Sudske medicije, koji su zajedno izvršili sve predviđene zakonske procedure", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Uhapšenom 22. jula na graničnom prelazu Kula, Marjanu Abaziju iz sela Ramoci kod Đakovice određen je pritovr u trajanju od 30 dana od strane međunarodnog sudije EULEX-a.

EULEX je prošlog mjeseca potvrdio da se Marjan Abazi tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pomažući izvršiocima dobro organizovanog napada nad albanskim civilima u Dolini Reka (Lugina e Rekës) u aprilu 1999. godin, u kojem su civili bili namjerno izloženi ubijanju, mučenju, nečovječnom postupanju, velikim patnjama, uklanjanju i premještanju, mjerama zastrašivanja i terora, kolektivnom kažnjavanju, oduzimanju imovine, pljački i krađi imovine velikih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom.