Krijumčarili ljude u Veliku Britaniju

Španska policija je uhapsila 72 osobe koje su na ilegalan način slale albanske imigranke u Veliku Britaniju.

Španske vlasti su uspjele uništiti organiziranu kriminalnu mrežu koja se bavi krijumčarenjem imigranata iz Albanije i drugih balkanskih mjesta u Velikoj Britaniji. U ovoj akciji, španska policija uhapsila je 72 osobe koje su bile uključene u trgovinu ljudima.

Prema podacima policije, među uhapšenima u ovoj operaciji, nalaze se i članovi grupe za koje se sumnja da su pružali podršku u Španiji za mrežu menadžera koji žive u Albaniji, Italiji i Grčkoj.

Većina Albanaca je prebačena u Veliku Albaniju s lažnim dokumentima kupljenim u Italiji ili Grčkoj, za koje su plaćali od 500 do 4000 eura, a u Španiji je bila baza gdje su dočekivani imigranti, i nakon osiguranja dokumenata, slani su za Veliku Britaniju, gdje su također bili organizovano dočekivani od članova iste kriminalne grupe.

Španska policija pretresla je dvije kuće, jednu javnu kuću u Barceloni, gdje je zaplijenjeno 14.000 dolara kao i jedan pištolj, prenosi portal "Shekulli". Na osnovu policijske istrage došlo se do saznanja da ova grupa ima preko 180 članova, od kojih je 14 maloljetnika i veliki broj djevojaka, od kojih su neke bile prisiljene da rade kao prostitutke.