Reportaža KTV-a

Porodica Osmanović iz Vitomirice kod Peći pripovijeda o prevarama i maltretiranjima koje je preživjela od strane osoblja privatne klinike za bolesti srca "Heart" iz Đakovice, prenosi KTV.

Osmanović je rekao kako je bio natjeran od strane ljekara Bolnice u Peći da pošalje svoju ženu u ovu privatnu kliniku na operaciju, a sama operacija je ostala na pola, uprkos plaćenoj sumi novca od 6000 eura.

Numan Osmanović iz Vitomirice kod Peći je prije dvije godine odveo svoju ženu u Bolnici u Peći, jer je bila bolesna od srca.

Ali, kada su otišli u bolnicu, dežurni doktor, Islami Sadudin, mu je odmah savjetovao da prebaci ženu na operaciju u privatnu kliniku za bolesti srca "Heart", sada "International Hospital" u Đakovici.

Osmanović je platio 4200 eura za uspostavljanje stenda za svoju ženu, Timu Osmanović , ali nakon operacije traženo mu je još 1800 eura za ugradnju drugog stenda.

Ali sem što je njegova supruga ostala bez drugog stenda, njegovoj porodici nikada nije vraćeno 1800 eura.

Osmanović, čija supruga sada ne može ustati iz kreveta, ne želi da ona izađe pred kamerama, ali nema problema da ispriča cijelu priču o tome kako se to dogodilo.

"Kaže koštaće te ovo što, ovaj stend, koštaće te 4200 eura. Ja sam se složio i doktor Hajrullah Binakaj je izvršio operaciju. Nakon nekoliko dana su otpustili moju ženu ali su mi rekli da je potrebna ugradnja još jednog stenda. Službenica iz računovodstva mi je rekla da drugi stend košta 1800 eura i da trebam odmah platiti, što sam i učinio i uplatio novac za oba stenda. Nakon mjesec dana sam opet poslao ženu kako bi joj ugradili još jedan stend, ali iako su ljekari pokušali, kako su mi rekli, ipak nisu uspjeli da to učine" .

Odgovor, koji je dobio od Vladimira Kotovskog, makedonskog ljekara, zaposlenog na ovoj klinici bio je da nema mogućnost da se postavi drugi stend, ali novac od toga nije mu nikada vraćen.

"Doktor Binakaj je prihvatio da vrati novac, ali je zatražio da otvorim račun u banci, jer bez računa ne mogu vratiti novac. Taj novac nikada nije legao na naš bankovni račun. Kako mi se doktor mjesecima nije javljao ja sam se obratio policiji kako bi im sve ispričao. Sve do odlaska u policiju nisam znao s kakvim doktorima sam se upleo u igru", rekao je Osmanović.

Numanova supruga je operisana tri puta, ostala je u krevetu, potrošila je veliku sumu novca i dug joj nikada nije vraćen.

S druge strane, Hajrullah Binakaj, se sumnjiči da je ovim operacijama zloupotrebio službenu dužnost tako što je sarađivao sa mnogim ljekarima iz bolnica u Peći i Đakovici.

Mnogi od ovih doktora su zaradili novac od klinike "Heart", iako nisu radili u istoj.

Jedini posao koji su obavljali bio je slanje pacijenata i za to su uzimali procenat od same klinike.

Osim Binakaja, mnogi doktori su dobijali udio i od proizvođača lijekova, jer su im prepisivali njihove proizvode svojim pacijentima.

List "Koha Ditore" je prije nekoliko dana pisao, što smo mi prenijeli, kako je petnaest pacijenata, umjesto liječenje pronašlo smrt na klinici "Heart" u Đakovici, jer su bili liječeni od strane doktora koji nisu imali odgovarajuće diplome.