Bratstvo i jedinstvo na djelu!

Niz krađa bakra koje su se desile u regionu kantona Aargau i Solothurn su privukle pažnju tamošnjih vlasti. Iz fabrika i sa građevinskih skladišta kradeno je na tone bakra, uglavnom u obliku žica i šina.

Tako je je u noći subote na nedjelju i ujutru u nedjelju iz magacina kompanije "BKS Stromschienen" u Balsthalu ukradeno nekoliko tona bakra. isto se desilo i u prostorijama kompanije "Von Roll", gdje su ukradene šine od bakra u vrijednosti od nekoliko desetine hiljada franaka.

U nedjelju uveče jedan građanin je primjetio sumnjive pokrete u dvorištu jedne kompanije u Oensingenu. Nakon njegovog dolaska, policijska patrola je pronašla jednog građanina Kosova i jednog iz Srbije, u čijim je automobila pronašla dijelove ukradenog bakra. Dvojicu osumnjičenih, jedan 24 godine, a drugi 43, odvela je u pritvor, prenosi portal "albinfo".

Policija nije mogla reći za list "Solothurner Zeitung" da li postoji veza između slučajeva u Balsthalu i onom u Oensingenu kao i na drugim mjestima gdje je bilo nedavnih krađa.

Ona obavlja potrebnu istragu. Ali, kako pišu drugi švicarski listovi, iza masovnih krađa velikih količina bakra uglavnom se nalaze bande iz Rumunije.