Katarina Novaković i njen brat Nenad Novaković

Katarina Novaković (17) nastradala kad je Jovan Raković (19) vozeći "pasat" sleteo s puta u ponor dubok 70 metara; Nenad, brat stradale, našao njeno tijelo na padini, iznio ga iz provalije, a onda krenuo kod ljekara da je spase...

Katarina Novaković (17) iz Žiče kod Kraljeva u Srbiji poginula je u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u subotu oko 21 čas na padinama planine Stolovi, između sela Kamenica i Stolovi.
 
Do udesa je došlo kad je Jovan Raković (19) vozeći "passat" skrenuo s kolovoza i upao u provaliju duboku 70 metara! Raković, Nenad Novaković, Katarinin brat, Ivan Rudinac (18) i Filip Pandec (19) lakše su povrijeđeni u ovoj nesreći.

Jedva je našli u mraku
 
Katarinin brat Nenad, koji je na liječenju u bolnici, kaže da je automobil iznenada skliznuo s puta i da su se zatim dugo tumbali po mraku.
 
"Katarina je bila na zadnjem sjedištu, ali je prilikom prevrtanja automobila ispala na strmini. Mi smo uspjeli da izađemo iz kola i počeli smo da dozivamo jedni druge. Bio je mrkli mrak i jedva smo je našli. Mislili smo da je živa", s tugom priča Nenad.
 
Uzeli su mobilne telefone da pozovu pomoć, ali nije bilo dometa, pa su morali sami da se snalaze.
 
"Katarinu smo nekako iznijeli iz provalije do puta, a onda smo krenuli ka bolnici u Kamenici. Jedan drug koji je išao za nama na motoru pomogao nam je da je odnesemo. Nosili smo je tako desetak kilometara. Kad smo stigli u bolnicu, ljekari su joj provjerili puls i samo odmahnuli glavom… Nisu mogli da pomognu, moja sestra je umrla", kaže Nenad.
 
Njegov otac Milan i majka Jelica tješe jedno drugo zbog smrti svoje mezimice i zahvaljuju Bogu što im je makar sina ostavio živog. Uz njih su mnogobrojni rođaci, prijatelji i komšije, koji su došli da im izjave saučešće.
 
"Ostavili smo ga u bolnici da ne gleda sve ovo i da se malo psihički pribere za sestrinu sahranu. Teško mu je. Ne prestaje da ponavlja: 'Učinio sam sve što sam mogao'", plačući kaže majka Jelica.
 
Umjesto škole sahrana

"Katarina je trebalo da pođe u četvrti razred poljoprivredne škole. Bila je odlikaš na ekološkom smjeru. Ali evo, umjesto da je ispratimo u školu, pratićemo je do vječne kuće. Čitavog ljeta nije išla nigdje, ležala je kod kuće jer je imala vodu u srčanoj maramici… Juče mi je rekla da hoće konačno da izađe iz kuće i da s bratom i društvom ode na Stolove do Žarkovića kolibe", prisjeća se očajna žena.
 
Nisu je pustili da ide jer su mislili da se nije dovoljno oporavila, ali je ona navaljivala.
 
"Na kraju smo dozvolili… Otišla je i evo šta se desilo. Sudbina, šta li je", kaže majka Jelica. Katarina je s bratom Nenadom i ranije često odlazila na Stolove.
 
Ne krivimo dečka koji je vozio

"Teško nam je. Izgubili smo dijete, ali ne možemo zbog toga da krivimo dečka koji je vozio. Oni su bili drugovi. Sigurni smo da on nije želio da se ovo desi. Mogao je i on da strada. Sigurni smo da će mu ostati rana za cijeli život", kaže otac stradale Milan.