Spor oko radova na autoputu

Penzioner (65 godina) iz sela Bresja kod Kosova Polja je zbog brutalnih batina koje je dobio od nekoliko pripadnika Policije Kosova u noći 26. avgusta morao da zatraži hitnu medicinsku pomoć u ambulanti.

Gani Mehmeti je zatražio da se zaustave radovi na izgradnji autoputa, koji nisu više od jednog metra udaljeni od njegove kuće, jer uznemiravaju njegovu porodicu. Ali, cijela priča je izmakla kontroli, kada je policija iz stanice u Kosovo Polju stigla na mjeso događaja.

"Kamioni rade 24 sata i u blizini su naše kuće. Djeca nam ne mogu spavati zbog buke, njihova buka nikada ne prestaje. Nema osobe koja može mirno da spava", rekao je za list "Kosova Sot", gani Mehmeti, koji tvrdi da je premlaćen od strane Policije u noći 26. avgusta.

"Dogovorili smo se da Bechtel Enka radi do 22:00. Postavio sam dvije barikade na putu. Onda je neko od radnika prijavio policiji, koja je došla i napala me", rekao je Mehmeti, koji na cijelom tijelu ima modrice od  premlaćivanja. On dodaje da su jednom došla četiri policajca, a za njima još tri vozila Policije Kosova.

"Kada su me priveli u policijsku stanicu, zatražio sam pomoć ljekara. Stigle su dvije medicinske sestre iz Kosova Polja, pregledale su me i očistile su mi rane. Zatim su me poslali u hitnu, ali nakon toga me opet vratili u stanicu Policije. Tu su me zadržali do 6 ujutru", kaže Gani.

Ali, prema riječima iz Policije Kosova vezano za slučaj, stoji da je u policijsku stanicu privedena jedna osoba, koja, prema njihovom saopštenju, sem ometanja službenika u obavljanju dužnosti, nije poštovala naređenja policije i također je napala policajce.

Advokat Gani Mehmetija, Armend Krasniqi je najavio tužbe protiv policijskih službenika. On je rekao da je Mehmet napadnut kada su mu ruke bile vezane.