Deseti slučaj ove godine

Jutros je preminuo još jedan pacijent koji je bolovao od hemoralgijske groznice. Riječ je 33-godišnjoj ženi iz sela Pagaruša u opštini Mališevo. Vijest je za Radio Kosova potvrdila Lendita Ajazi, infektolog na Kliničko univerzitetskom centru Kosova u Prištini.

Prema njenim riječima, trenutno se od hemoralgijske groznice liječi još jedan pacijent, a dvojica drugih su sumnjive dijagnoze, ali se procjenjuje da je njihovo stanje stabilno.

Liječnička ekipa Infektivne klinike na Kliničko univerzitetskom centru Kosova u Prištini je učinila sve profesionalne napore da spasi život 33-godišnjakinje iz Mališeva, kojoj je jučer potvrđena dijagnoza hemoralgične groznice. Međutim, infektolog Lendita Ajazi je u izjavi za Radio Kosova kazala da se hemoralgija veoma brzo širila, što je izazvalo smrt pacijenta.

"Prebrzo je u ovom slučaju počeo hemoralgijski sindrom sa krvarenjem hematoma. Uprkos intenzivnoj terapiji konfirmacija je došla jučer i odmah je postavljena terapija sa ribavirinom, međutim, bez obzira na terapiju pacijentkinja je jutros u 5:30 časova umrla", rekla je ona.

Ovo je deseti slučaj ove godine koji je završio smrtnim ishodom kao rezultat ugriza krpelja.