Krade se što se stigne!!!

Krađa na autoputu "Dr Ibrahim Rugova", još uvijek nisu prestale, a do sada je vrijednost štete dostigla više od 1.5 miliona eura.

Međutim, intenzitet krađa još uvijek nije zaustavljen, a kao posljedica krađe kablova za rasvjete, ali i raznih ograda, su životi građana ugroženi.

Lah Nitaj, portparol Ministarstva za infrastrukturu (MI), kaže da je šteta uzrokovana od strane neodgovornih lica, kao rezultat pljački na autoputu, vrlo velika.

"Štete su ogromne. Iznos štete varira do 1.5 miliona eura. Osim finansijskog i materijalnog aspekta, ovo je ozbiljna povreda imidža nacionalnog puta i zemlje u cjelini", izjavio je on za list" Zëri ". Nadalje, on dodaje da su ukradeni svi električni kablovi, koji su po njemu vrlo skupi.

Nitaj je rekao da su cijelom dužinom autoputa oštećeni električni stubovi, a u međuvremenu su zabilježene krađe ograde uz sam autoput.

Prema njegovim riječima, neodgovorni ljudi nisu ostavili ni trafo koji služi za napajanje električnom energijom rasvjetu na samom autoputu.

"Ministarstvo infrastrukture nema načina da popravi ovu štetu nastalu kao posljedicu krađa. Mi nemamo sredstava za popravku štete, jer tako nešto nije bilo planirano, ali i da imamo sredstva teško da možemo da investiramo bez prethodne identifikacije i kažnjavanja počinitelja, kako bi se osiguralo da se ista situacija neće ponoviti", rekao je on.

U međuvremenu, dužnosnici Policije Kosova kažu za list "Zëri" da je do sada u regionu Prizrena tokom 2013. godine zabilježeno ukupno 18 slučajeva krađe, u kojima je uhapšeno ukupno 19 osoba.

Prema njima, u velikoj mjeri neodgovorne osobe su ukrale električne stubove i različite materijale, kao što su poklopci za šahte, plastiku, itd. Brahim Sadriu, glasnogovornik Policije Kosova rekao je da je u nekim od tih slučajeva izvršena identifikacija osumnjičenih i došlo je do njihovog hapšenja.

"Naravno, svi ovi slučajevi se od strane Policije obrađuju i vrše se identifikacije i hapšenja osoba koje su uključene u tim slučajevima", dodao je on.

Nadalje, on dodaje da je čak i u regionu Prištine u posljednje vrijeme bilo nekoliko slučajeva krađe imovine, koji su prijavljeni u policijsku stanicu na Sjeveru, koja se dogodio u segmentu autoputa Morina - Besi.

Prema njegovim riječima, uglavnom u krađama u ovom dijelu autoputa ukradeni su generatori, gume i gorivo.

Prema Policiji Kosova, i u zoni odgovornosti u Suvoj Reci njima je prijavljeno ukupno 10 slučajeva krađe u 2012. i 2013. Od njih, 6 slučajeva je do sada poslato Tužilaštvu sa poznatim počiniocima. Nadalje, on je rekao da su i drugi slučajevi pod istragom policijskih istražitelja.