Skupila hrabrost da kaže sve

Marte Tunaj je jedina žena na Kosovu koja je svjedočila o silovanju počinjenom tokom rata. Ona sada ima 65 godina i dobija pomoć od 96 eura. Iznenađena je kako sada, 15 godina od završetka rata, još uvijek Vlada, Parlament i poslanici imaju stav da li ili ne da pomognu ovoj kategoriji.

"Stidim se kada vidim da se raspravljaju da li ima ili nema budžeta da se silovane žene finansijski potpomognu", govori ona za portal "Rajonipress".

Marte Tunaj, porijeklom iz Đakovice je udata u Verbanu kod Vitine i ima interesantnu historiju. Ona je 30. maja 1999. godine bila maltretirana, zlostavljana i silovana od strane paramilitarca Miloša Jokića protiv kojeg je 25. februara 2000. godine podignuta optužba za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Vitini. Posebno je bilo samo svjedočenje Marte Tunaj o silovanju od strane Jokića, koje je toliko ohrabrujuće da je Jokić hitno od strane snaga KFOR-a uhapšen.

Ali priča Marte Tunaj se ovdje ne završava. Bilo joj je jako teško da nakon rata prizna porodici i mužu sve što joj se dogodilo sa Jokićem.

"Skupila sam hrabrost i zadala sebi zadatak da Jokića prijavim policiji. Uradila sam ovo za dobrobit mnogih majki i žena trudnica koje su zlostavljane od strane Jokića. Moj muž je saznao nakon suđenja i puno sam mu zahvalna što me je podržao do kraja", govori ona za portal "Rajonipress".

Tunaj kaže da hrabrosti da svjedoči kao albanska žena posvećuje Kosovu, svojem sinu Sherifu koji je bio pripadnik UÇK-a i bio je jedini maloljetnik u cijelom regionu Vitine.

Ona je zajedno sa suprugom Vebihom Selmanijem i sinovima učestvovala u posljednjem ratu. Borba sa dobrom i zlom donijela joj je šokantne događaje. Zbog aktivnosti njenog muža i sinova u UÇK-u ona  je silovana od strane srpskih paramilitaraca.

Marte sada ima 65 godina i prima pomoć od države u iznosu od 96 eura. Pomno prati debate vezane za žene silovane tokom rata i nije zadovoljna kada neko govori sa predrasudama o ovoj kategoriji.

"Iznenađena sam i vrlo zabrinuta raspravama u Parlamentu i Vladi oko toga da li treba ili ne treba da ove silovane žene dobijaju pomoć. Doista je sramota za ovu Vladu i ove institucije da se nakon 15 godina još uvijek raspravlja da li ili ne bude finansijske pomoći za silovane žene", rekla je Marte.

Ona kaže da je u posljednjem ratu dobila dijabetes i mjesečno troši oko 80 eura na ljekove.

"Nije mi žao što sam pomagala pripadnike UÇK-a, koje sam hranila i krpila im stvari. Činila sam to dobrovoljno, ali se ne mogu pomiriti sa činjenicom što me je Privremena vlada odstranila sa posla i što niko nikada nije brinuo o meni", priča ona revoltirano.

Marte kaže da ima hrabrosti da govori u ime svih silovanih žena jer želi da država razmisli da im omogući pristojne finansijske naknade.

"Žalosno je da silovane žene ostanu na milost i nemilost. One imaju potrebe za njegom i raznim medicinskim tretmanima", kaže ona.

Marte Tunaj je inače jedina žena na Kosovu, koja je javno svjedočila o silovanju koje je počinio Miloš Jokić. Tunaj je svjedočila pred mužem i pred javnošću u sali i kao rezultat njenog svjedočenja Jokić je osuđen na 20 godina zatvora.

U procesu protiv Miloša Jokića bilo je 40 svjedoka, među kojima i Marte Tunaj iz Verbana kod Vitine.  Tunaj je jezivim svjedočenjem, pred sudskim vijećem kojeg je predvodila sudija Patrice de Charette, predočila mnoge činjenice i dokaze.

Miloš Jokić je, prema riječima Marte Tunaj, 30. maja 1999. godine pod prijetnjom nožem imao spolni odnos sa njom. Jokić je bio naoružan do zuba.

"On je najprije uzeo sav novac od mještana i mene odveo u kuhinju gdje mi je naredio da se skinem. Opirala sam se svom snagom, ali je on izvadio nož i pod prijetnjom da će me zaklati, izvršio silovanje", rekla je Tunaj.