Situacija uznemiravajuća!!!

Broj sabraćajnih nesreća na Kosovu se ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, značajno povećao. U prvih šest mjeseci prošle godine život su izgubile 42 osobe, ove godine broj poginulih je otišao na 54, od kojih je 22 pješaka. Sem povećanja saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima, povećanja ima i kada je riječ o ozlijeđenim oslobama kao i kada je riječ o materijalnoj šteti.

Situacija u drumskom saobraćaju na Kosovu je uznemiravajuća. Iz Policije Kosova kažu da svake godine život izgubi oko 100 osoba, dok hiljade drugih zadobije tjelesne povrede.

Baki Kelani, glasnogovornik kosovske policije, izjavio je da je u drugom tromjesečju ove godine došlo do blagog povećanja nesreća, kako onih sa smrtnim posljedicama, tako i onih sa povredama.

"U totalu, u prvom šestomjesečju ove godine postoji blagi porast fatalnih nesreća za više od 16 posto. Također došlo je i do blagog porasta saobraćajnih nesreća sa povredama za više od 18 posto i u totalu kao ukupan broj nesreća, uključujući i fatalnih, povrede, materijalnu štetu i onih udari i pobjegni, bilježe rast za oko 3.11 posto", rekao je on.

Analitički izvještaj Divizije za drumski saobraćaj otkriva da uzročnici koji najviše doprinose saobraćajnim nesrećama su prekoračenja brzine, neadaptacija uslovima puta, neodržavanje udaljenosti i drugi faktori.

Policija Kosova je za ovu godinu najavila niz aktivnosti u cilju smanjenja saobraćajnih nesreća.

"Policijske aktivnosti će biti realizirane u obliku kontrolnih punktova, mobilnih patrola i pješačkih patrola u cilju sprečavanja nesreća i zaštite života svih sudionika u drumskom saobraćaju, kao i u pogledu poštovanja zakona o sigurnosti drumskom saobraćaja", kazao je Kelani.

U prvih šest mjeseci ove godine, na Univerzitetsko kliničkom centru Kosova u Prištini, hitnu pomoć je zatražilo dvije hiljade i 748 povređenih u saobraćajnim nesrećama.

Basri Lenjani, direktor Klinike za hitne slučajeve, rekao je da od osoba povređenih u nesrećama, u Hitnoj je 16 od njih umrlo.

"Tokom ljeta imamo porast saobraćajnih nezgoda, gdje smo samo za period od januara do juna imali dvije hiljade i 748 povrijeđeno, od kojih 16 umrlo u Klinici za hitne slučajeve", rekao je dr. Lenjani.

To se, po njemu, dešava kao posljedica nepoštivanja saobraćajnih znakova, uticaja visokih temperatura, brze vožnje, slabo regulisanih puteva, korišćenja stimulativnih sredstava, alkohola i dr.

Prvi čovjek Hitne je rekao da svi slučajevi opasni po život, kao što su bolest, povreda i trovanja, predstavljaju prioritet za praćenje, posmatranje, dijagnozu, liječenje i sistematizaciju u odgovarajuću kliniku na Univerzitetsko kliničkom centru Kosova. Dr. Lenjani kaže da Klinika za hitne slučajeve ima dovoljan broj osoblja za suočavanje sa svim hitnim slučajevima.

Što se tiče vremena i dana u izvještaju koji je urađen od strane Policije proizilazi da dan u kojem se dešavaju najviše saobraćajnih nesreća je ponedjeljak, u vremenskom intervalu od 14:00 do 18:00 časova, kada je samo u regionu Prištine registrovano 640 saobraćajnih nezgoda.