Hladnokrvno ubistvo u Kanadi

Kanadska policija usmrtila je tinejdžera Sammya Yatima sa čak devet hitaca za samo 13 sekundi. Njihova svirepost izazvala je bijes javnosti, jer je ubistvo mladića snimio jedan od prolaznika i postavio snimak na YouTube.

Kanadska policija u Torontu brutalno je ubila tinejdžera Sammya Yatima (18) sa čak devet ispaljenih hitaca za samo 13 sekundi. Incident se dogodio u subotu, a organi reda su usmrtili tinejdžera u tramvaju jer je on u ruci držao nož.
 
Svirepo ubistvo zabilježio je jedan od prolaznika, a video koji je postavljen na YouTube bio je pokretač  za proteste protiv policije u drugom po veličini kanadskom gradu.
 
Na snimku se vidi kako policajci pokušavaju da pregovaraju sa dječakom koji je bio u tramvaju i držao nož. Čuje se kako jedan od policajaca kaže Yatimu da baci nož. Nakon nekoliko trenutaka policajci ulaze u tramvaj. Ubrzo zatim začula su se tri pucnja, a nekoliko trenutaka kasnije još šest. Tinejdžer je podlegao zadobijenim ranama.
 
Ubijeni mladić, Sammy Yatim (Facebook)Ubistvo tinejdžera izazvalo je bijes u javnosti zbog prekomerne i nepotrebne upotrebe sile. Bivši detektiv Mark Mendelson izjavio je da nije teško zaključiti da su policajci upotrebili preteranu silu i da zbog toga treba da odgovaraju.
 
“Video-snimak ne laže. Pored njega ubistvo je zabilježila i jedna sigurnosna kamera, a pored svega toga postoje i brojni svjedoci policijske brutalnosti”, rekao je bivši detektiv.
 
Zbog ubistva tinejdžera u Torontu prekjuče je protestovalo više stotina građana, koji su zahtjevali kraj policijskog nasilja i pravdu za Yatima.
 
S druge strane, šef policije u Torontu izjavio je da je pokrenuta istraga, ali da nije pogledao video- snimak. Portparol policije rekao je da je policajac koji je upucao mladića suspendovan.